Breaking news

Avertizare meteo de cod galben de ploi şi polei în România

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, sâmbătă, avertizări cod galben de ploi şi polei, valabile pentru mai multe judeţe din ţară. 

poleiPotrivit avertizării meteorologilor, până la ora 09.00 va ploua şi se va depune polei pe arii restrânse în judeţul Cluj, inclusiv municipiul Cluj-Napoca.

Iar până la ora 10.00 se vor semnala precipitaţii mixte ce duc la depunere de polei pe arii restrânse în judeţele Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău şi Brăila.

Până la ora 11.00 se va depune polei local în judeţele Braşov (inclusiv municipiile Braşov şi Făgăraş), Covasna (inclusiv municipiul Sfântu Gheorghe) şi izolat în judeţul Mureş (inclusiv municipiile Târgu Mureş şi Târnăveni), precum şi pe drumurile naţionale şi europene aferente.

Urmare datelor furnizate de Administraţia Naţională de Meteorologie care prognozează depunere de polei, pentru mai multe județe, pe drumurile naționale și europene, CNADNR SA acţionează preventiv împrăştiind materiale antiderapante pe sectoarele de drumuri naţionale şi autostrăzi pe care există riscul formării lunecuşului şi poleiului.

Din cauza ploilor abundente şi a temperaturilor scazute, poate apărea fenomenul de spălare a materialelor antiderapante împrăştiate pe partea carosabilă a drumurilor naţionale şi a sectoarelor de autostrăzi, în aceste zone existând posibilitatea ca pe anumite sectoare să alterneze suprafeţe lunecoase cu suprafeţe umede.

De asemenea, împotriva depunerii poleiului şi a zăpezii pe suprafaţa părţii carosabile se acţionează pe întreaga reţea de drumuri naţionale şi autostrăzi cu utilaje de deszăpezire şi materiale antiderapante (sare, nisip, CaCl2, alte produse chimice cu efecte de degivrare), conform normelor în vigoare.

CNADNR SA recomandă tuturor participanţilor la trafic să pornească la drum doar cu autoturisme echipate cu pneuri de iarnă, săculeţ cu material antiderapant şi lopată, să aibă o conduită preventivă în trafic, să nu bruscheze comenzile autovehiculelor, să folosească cât mai mult frâna de motor şi să evite depăşirile acolo unde nu există suficient spaţiu şi suficientă vizibilitate pentru a fi executate în condiţii de maximă siguranţă.

>