Breaking news

Avantajele și riscurile sterilizării motanilor

loading...

Sterilizarea chirurgicală a motanilor poate fi o soluție pentru rezolvarea unor probleme de comportament ale felinei mai ales în perioada de montă.

masculDacă doriți să scăpați de neplăcerile cauzate de motan în perioada de călduri, dar nu doriți să îl castrați, puteți rezolva problema prin administrarea de anticoncepționale pentru liniștirea motanului. Puteți să administrați orice produs hormonal gen Nonovulin, Progestin sau Romprogestin.

Dacă nu doriți să aveți pui de la motan atunci puteți apela la castrarea chirurgicală efectuată într-o clinică veterinară. Intervenția chirurgicală prin care se extirpă testiculele motanului, este o operație uzuală care durează doar câteva minute. Recuperarea postoperatorie este de scurtă durată și nu necesită îngrijire specială. Operația de castrare se recomandă a fi efectuată după maturizarea sexuală a masculului, pentru a nu-i fi afectată dezvoltarea generală a organismului.

Este de preferat ca masculii să fie sterilizați înainte de a începe să își  marcheze teritoriul. Mulți motani castrați pot renunța la acest obicei, însă o parte dintre ei își păstrează comporamentul de marcare a teritoriului.

În cazul motanilor care locuiesc în casă, castrarea este recomandată pentru rezolvarea unor probleme de comportament. Masculii devin mai sociabili nu mai urinează prin casă, asimilează mai bine hrana și se reduce mirosul specific al urinei.

Însă pe lângă avantajele obținute în urma castrării  motanului există și câteva probleme medicale ce pot apărea în urma acestei intervenții chirurgicale. Motanul are tendința de îngrășare datorită reducerii activității sexuale ce îl face mai activ. Ceea ce impune un regim alimentar bazat pe diete care să prevină îngrășarea și formarea struviților. Uretra se poate îngusta atât de mult încât se ajunge la stenoză uretrală cu imposibilitate de urinare. În acest caz starea de sănătate a masculului se complică, acesta putând urina doar cu ajutorul unui cateter.

Înainte de a lua deciza de a castra un motan vă recopmand să consultați un medic veterinar specialist care să vă expună toate avantajele și dezavantajele acestei proceduri chirurgicale.

Dr. Sebastian Popescu

vet

loading...