Breaking news

Autostrada Timișoara – Arad, inaugurată pe bucăți – VIDEO

Emil Boc și minsitrul Transporturilor, Anca Boagiu au inaugurat sâmbătă, autostrada Timișoara-Arad, tronson care face patrte din Coridorul IV.

Odată cu inaugurarea autostrăzii, distanța dintre Timișoara și Arad va fi parcursă în numai 20 de minute. Până acum, distanţa dintre cele două oraşe se făcea pe DN 69. Iar cei 55 de kilometri erau parcurși în 50 de minute.

Autostrada are 11 poduri și 14 pasaje, 1 nod rutier, 1 spațiu de servicii și 1 centru de întreținere și coordonare. Însă autostrada nu este gata în totalitate. Drept urmare, până la finalizarea tuturor lucrărilor, șoferii vor putea circula cu o viteză maximă de 100 km/h, în timp ce pe centura Aradului, viteza maximă admisă va fi de 60 km/h.

Şantierul pentru autostrada Arad – Timişoara a fost deschis în iulie 2009. În vara lui 2010, proiectul era finalizat doar pe o treime. Apoi s-au sistat lucrările, care au fost redemarate, în forţă, sub ameninţarea rezilierii, în ianuarie 2011.

Asocierea Astaldi – FCC  a primit până în prezent de la CNADR circa 81,9 milioane de euro pentru execuția lucrărirlor, ceea ce reprezintă 73% din suma totală.

Autostrada va lega România de Europa Occidentală, iar porţiunea din vest a coridorului IV paneuropean va face legătura între Sibiu – Lugoj – Timişoara – Arad – Nădlac, spre Ungaria.

Autostrada Timişoara – Arad va costa circa 200 de milioane de euro şi va fi finanţată de Banca Europeană de Investiţii, iar Guvernul României va contribui cu 70 milioane de euro.  Lucrările vor fi teminate integral în primăvara anului 2012.