Breaking news

Autorităţile române au pierdut proiectul Monumentului Unirii de la Alba Iulia

Deşi pare greu de crezut, autorităţile române au pierdut proiectul de construcţie a Monumentului Unirii de la Alba Iulia. Din acest motiv, construcţia acestui edificiu s-ar putea să nu se mai realizeze în anul Centenarului.

 

Nu se mai găseşte proiectul care a fost declarat câştigător în urma unei selecţii naţionale desfăşurate în anul 1993 şi pentru care Guvernul României a alocat suma de 10,3 milioane lei, scrie adevărul.ro.

Singurul document care există este procesul verbal prin care sculptorul Mihai Buculei a fost desemnat câştigător al concursului organizat în urmă cu 25 de ani. Ulterior nu a mai fost încheiat un contract între părţi, astfel încât, în prezent, Ministerul Culturii este în imposibilitatea de a plăti, legal, banii pentru realizarea monumentului, deşi sursa de finanţare există.

Monumentul ar urma să fie realizat din piatră şi va avea o înălţime de 22 de metri, echivalentul unui bloc de 7 etaje şi va ”înghiţi” circa 1.200 de tone de piatră.

Primarul Mircea Hava afirmă că, dacă problemele de la minister nu se rezolvă în cel mai scurt timp, de 1 Decembrie, Monumentul Unirii să fie proiectat ca hologramă pentru Centenar.

Dacă nu va fi gata, pe locul respectiv vom proiecta o hologramă cu monumentul, aşa cum ar fi trebuit să arate şi o să le mulţumim celor care nu au făcut posibilă construcţia lui. Dacă s-ar urni lucrurile măcar la începutul lunii aprilie, monumentul ar putea să fie construit, iar administraţia locală din Alba Iulia este dispusă să ofere tot ajutorul de care este nevoie. Fără intervenţia Guvernului, începând de la primul ministru, ministrul de Finanţe, construcţia este compromisă”, a spus Mircea Hava.

Proiectul administraţiei locale prevede reconfigurarea totală a Parcului Unirii şi construirea unui Pod al Marii Uniri, care să facă legătura între monument şi Catedrala Încoronării, unde au fost încoronaţi în 1922 regii Ferdinand şi Maria. Podul va avea o lungime de 150 metri şi o lăţime de 6 metri şi va fi construit din metal, iar partea de călcare va fi din lemn tehnic, iar pe margini va avea două culoare de sticlă.