Breaking news

Autoritatea Electorală Permanentă a trimis la DNA mai multe documente privind votul din Diaspora

Autoritatea Electorală Permanentă a transmis astăzi, 8 decembrie 2014, către procurori, mai multe documente solicitate de Direcția Națională Anticorupție în dosarul organizării alegerilor în secțiile de votare din Diaspora.

aep - dna - vot diasporaCa urmare a solicitării DNA din data de 3 decembrie 2014, Autoritatea Electorală Permanentă în calitate de deținător al arhivei Biroului Electoral Central, a predat următoarele:

  • documentele emise privind procesul de organizare și desfășurare în străinătate a alegerilor pentru Președintele României din 2014;
  • corespondența intra și interinstituțională privind procesul de organizare și desfășurare a alegerilor pentru Președintele României 2014;
  • toate documentele și materialele aferente ședințelor de lucru, intra și interinstituționale, privind procesul de organizare și desfășurare în străinătate a alegerilor pentru Președintele României din anul 2014.

Până în acest moment nicio persoană din conducerea Autorității Electorale Permanente nu a fost chemată la audieri în dosarul privind organizarea alegerilor în secțiile de votare din străinătate.

Pe 4 decembrie, DNA a solicitat dosarul de la Parchetul General, motivând că în noiembrie, și la acest parchet, s-a înregistrat un dosar penal având ca speță tot votul din Diaspora.

La nivelul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Corupției, în cursul lunii noiembrie, anul curent, s-a înregistrat un dosar penal în care se fac cercetări cu privire la modalitatea de organizare și desfășurare a votului în Diaspora. Procurorii anticorupție, constatând că la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție se află înregistrat un dosar penal cu același obiect, la data de 02 decembrie 2014 au solicitat acestei instituții cauza respectivă, în vederea reunirii celor două cauze penale”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Drept urmare, Parchetul General și-a declinat competența și anunță că a trimis dosarul la DNA.

În dosarul având ca obiect modul de organizare şi desfăşurare a votului din diaspora, la data de 18 noiembrie 2014, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor prevăzute de art. 297 Cod penal (abuzul în serviciu), art. 298 Cod penal (neglijenţa în serviciu) şi art. 385 Cod penal (împiedicarea exercitării drepturilor electorale). Secţia de urmărire penală şi criminalistică a efectuat acte de urmărire penală constând în obţinerea de la Biroul Electoral Central şi Ministerul Afacerilor Externe a actelor oficiale relevante pentru documentarea cauzei. La data de 4 decembrie 2014, constatând că faptele cu privire la care s-a început urmărirea penală sunt susceptibile de a fi încadrate şi în dispoziţiile art. 132  din Legea nr. 78/2000 privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, norme care atrag competenţa de investigare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de urmărire penală şi criminalistică  a dispus declinarea cauzei în favoarea acestei structuri”, se precizează în comunicatul de presă al Parchetului General.

>