Breaking news

Austria vrea să taie alocațiile acordate copiilor români. MAE se opune

Ministrul de Externe austriac, Sebastian Kurz este nemulțumit de faptul că Austria plătește 160 de euro alocație unui copil român, ai cărui părinți lucrează în Austria. Oficialul austriac vrea să taie alocațiile copiilor români. Ministerul Afacerilor Externe din România se opune unei astfel de măsuri care încalcă tratatele UE.

romania -austria - copiiSebastian Kurz, a declarat că este nemulţumit de faptul că Austria a plătit 206 milioane euro în 2013 pentru alocaţiile copiilor lucrătorilor intracomunitari. Ministrul a spus şi că i se pare inadmisibil ca statul austriac să plătească 160 euro drept alocaţie unui copil român ai cărui părinţi lucrează în Austria, în timp ce în România ar primi doar 9 euro.

Este ciudat atacul ministrului austriac asupra copiilor din România, întrucât potrivit statisticilor, comunitatea românească ocupă locul 5 ca pondere în Austria, după Ungaria, Slovacia, Polonia şi Slovenia.

Ministerul român al afacerilor externe nu este de acord cu luările de poziţie publice ale ministrului federal al afacerilor externe al Austriei pe tema asistenţei sociale destinate lucrătorilor intra-comunitari, cu referire expresă la România.

MAE român a transmis deja poziția sa părţii austriece, prin demersuri efectuate la nivel diplomatic în cursul acestei săptămâni, atât la Viena, cât şi la București, la nivelul de ambasador.

Elementele de poziție a României, transmise părţii austriece, sunt următoarele:

  1. Menţionarea distinctă a României în contextul legat de aplicarea normelor europene în materie de export de prestaţii sociale (alocaţia pentru copii) este nejustificată în condiţiile în care România se regăseşte abia pe locul 5 între statele membre către ai căror cetățenii sunt transferate aceste alocaţii (după Ungaria, Slovacia, Polonia şi Slovenia). Astfel, potrivit măsurătorilor statistice efectuate de partea austriacă, atât în privința asistenţei sociale oferite, cât şi a alocațiilor pentru copii, reiese faptul că cetățenii români nu sunt pe primele locuri în rândul beneficiarilor, aspect confirmat inclusiv public recent de ministru muncii, Rudolf Hundstrofer.
  2. Libera circulaţie a persoanelor şi lucrătorilor este un principiu fundamental al UE, care presupune aspecte concrete, printre care accesul nediscriminatoriu la serviciile sociale. Ca şi ceilalţi cetăţeni europeni care lucrează în alte state membre, cetăţenii români au şi trebuie să aibă acces la prestaţiile ce rezultă din munca depusă şi contribuţiile lor sociale, o abordare diferită fiind profund inechitabilă şi contrară dreptului european în vigoare.
  3. În plus, gradul de integrare al cetăţenilor români aflaţi în Austria în societatea gazdă este unul foarte înalt, fapt confirmat în repetate rânduri de oficialii austrieci.
  4. Legislaţia europeană prevede garanţii suficiente în vederea prevenirii şi combaterii abuzurilor în domeniul prestaţiilor sociale, iar partea română este dispusă să examineze, de la caz la caz, în dialogul cu partea austriacă, orice potenţială situaţie de încălcare a reglementărilor în materie, concomitent cu o strânsă coordonare cu Viena la nivelul UE.

Ministerul român al afacerilor externe apreciază că amplificarea, în mod artificial, în contextul actual premergător alegerilor regionale din Austria, a unor astfel de poziţionări, riscă să-i transforme pe cetăţenii români care lucrează în mod legal în Austria în victime ale unei dispute politice interne şi, în acelaşi timp, să afecteze relaţiile bilaterale româno-austriece. Acestea se afla în prezent la un nivel fără precedent de dezvoltare pe toate palierele, nu numai politic, ci şi în sfera economică.