Breaking news

Australia va participa în premieră la concursul Eurovision

loading...

Premieră în istoria Eurovision Song Contest.  EBU  decis ca la ediția din 2015, desfășurată la Viena, să participe și Australia, o țară continent care de mai bine de 30 de ani transmite în direct concursul european.

eurovision australia 2015 - vienaEBU și televiziunea națională din Austria, ORF, au decis ca la ediția aniversară din acest an să invite Australia să participe direct în finala de pe 23 mai, alături de țara gazdă, Austria, dar și de cele cinci țări contributoare care an de an acced direct în finală: Italia, Spania, Germania, Franța și Marea Britanie.

”Suntem foarte încântați că ne-au oferit această oportunitate istorică pentru Australia să fie reprezentată pe cea mai mare scenă din lume, la 60 de ani de Eurovision Song Contest, Sunt onorat că Uniunea Europeană de Radiodifuziune ne-a sprijinit pentru a realiza această ambiție”, a declarat Michael Ebeid, directorul SBS.

Astfel că Australia va participa cu un concurent direct în finală, și i s-a permis de către EBU să voteze și în cele două semifinale din 19 și 21 mai 2015. Astfel că numărul țărilor participante la cea de-a 60-a ediție a Eurovision

Prima semifinală Eurovision 2015 va avea 15 țări și anume: Grecia, F.Y.R. Macedonia, Estonia, Olanda, Republica Moldova, Finlanda, Belgia, Armenia, Serbia, Danemarca, Belarus, România, Rusia, Albania, Georgia și Ungaria.

În timp ce în a doua semifinală Eurovision 2015 vor evolua 17 țări: Norvegia, Irlanda, Cehia, Lituania, San Marino, Malta, Portugalia, Muntenegru, Elveția, Azerbaijan, Slovenia, Letonia, Polonia, Islanda, Israel, Cipru și Suedia.

Potrivit sistemului de televoting, în prima semifinală vor vota toți cei din cele 16 țări plus Austria, Franța, Spania și Australia. Iar în cea de-a doua semifinală votează cetățenii în cele 17 țări participante plus Germania, Italia, Marea Britanie și Australia.

În cazul în care Australia va câștiga Eurovision 2015, concursul nu se va organiza în această țară, ci într-o țară membră EBU, din Europa. Însă în acest caz, Australia va avea dreptul să își trimită un reprezentant și la concursul din 2016.

Australia trebuie să își desemneze reprezentantul la Eurovision până pe data de 16 martie 2015.

Australia nu este însă prima țară non euro care participă la Eurovision. Israel participă la Eurovision din anul 1973, iar Maroc, țară din Africa de Nord, a participat la concurs în anul 1980.

Din anul 1973, Israel participă an de an la Eurovision, iar în anul 1998 a câștigat concursul prin Dana Internațional cu piesa ”DIVA”. În 2015, va fi cea de-a 38-a ediție Eurovision care participă Israel. Marocul a participat o singură dată la Eurovison.

România a participat pentru prima dată la Eurovision în anul 1993, iar în acest an va fi cea de-a 20-a participare.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>