Breaking news

Aurescu îi dă replica lui Timoşenko!

Bogdan Aurescu, avocatul care a reprezentat România la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga, în procesul cu Ucraina privind delimitarea platoului continental  al Mării Negre i-a răspuns Iulia Timoşenko, candidată la Peședenția Ukraninei, că nu are cum săs chimbe decizia de la Haga.

aurescu„Trebuie să fim conştienţi că această declaraţie a fost făcută într-un context electoral clar. E clar care este miza electorală din Ucraina din acest moment. Din punct de vedere juridic, evident că hotărârea este definitivă şi nu poate fi atacată. Este vorba despre o victorie a dreptului internaţional şi atenţie, vorbim de o hotărâre luată în unanimitate. Imediat după lansarea hotărârii, autorităţile române şi cele ucrainene au declarat că vor respecta această hotărâre”, a declarat Aurescu, la Radio France International.

Candidată în turul doi al prezidenţialelor de duminică din Ucraina, Iulia Timoşenko a promis că dacă va câştiga alegerile prezidenţiale de duminică, va obţine revizuirea deciziei Curţii Internaţionale de Justiţie privind împărţirea zonelor economice în Marea Neagră între Ucraina şi România. În februarie 2009, Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga (CIJ) a delimitat platoul continental şi zonele economice ale Ucrainei şi României în Marea Neagră, într-o decizie care a fost considerată o victorie a României. Judecătorii au decis că linia graniţei care delimitează platoul continental şi zonele economice exclusive va urma arcul de 12 mile maritime, aşa cum solicitase România. De asemenea, Curtea a decis că Insula Şerpilor nu influenţează linia de demarcaţie. Prin decizia Curţii de la Haga, României îi revine 79,34% din totalul suprafeţei în dispută, ceea ce înseamnă accesul la o mare parte din rezervele de petrol şi gaze naturale aflate în mijlocul disputei.