Breaking news

Augustin Hagiu a demisionat din funcția de Președinte al Confederației Naționale Rutiere, acuzând mafia din Ministerul Transporturilor

Augustin Hagiu a demisionat din funcția de Președinte al Confederației Naționale Rutiere, considerând că în actualul context nu mai există nici o șansă de revenire la normalitate a transporturilor rutiere.

augustin hagiuMotivul principal al demisiei lui Augustin Hagiu este reprezentat de incapacitatea instițutională a actualelor structuri din Ministerul Transporturilor de a gestiona corespunzător problemele sectoriale. Incompetența, corupția și lipsa de profesionalism fac imposibilă abordarea în momentul de față a unor probleme extrem de serioase cu care se confruntă piața de transport.

În ultima vreme Augustin Hagiu a militat pentru aplicarea corectă a reg. CE 1370/2007, pentru modificarea HG 69 privind regimul amenzilor, reducerea cuantumului taxei de drum pentru transportatorii licențiați, deblocarea atribuirii traseelor județene, atribuirea curselor județene în baza unui program construit pe necesitățile călătorilor, fiscalizarea transportului de pasageri, modificarea ordonanței drumurilor, modificarea cadrului legislativ de funcționare a școlilor și centrelor de pregătire profesională, liberalizarea activităților taxi, etc.

Augustin Hagiu consideră că singura preocupare a factorilor responsabili din Ministerul Transporturilor este legată de promovarea unor acte normative care să le aducă cât mai mulți bani în buzunar, de distorsionarea concurenței și participarea la examinarea șoferilor profesioniști și celorlalte categorii ce concură la siguranța rutieră.

Augustin Hagiu spune că este aberant ca unica preocupare a unui număr impresionant de persoane din direcțiile de specialitate și autoritățile din subordinea ministerului să fie legată de participarea la examenele de weekend, unde se plătesc zeci de milioane pentru promovarea incompetenței ce afectează direct activitatea agenților economici din transporturi și siguranță rutiera.

Transporturile românești nu mai au nicio șansă de revenire în contextul în care nu se schimbă nimic în cel mai scurt timp posibil. Ministerul de resort are nevoie de o infuzie urgentă de personal „curat”, profesionist și pus pe treabă. În momentul de față este imposibil să promovezi chiar și acte normative cerute de însuși Premierul României. Ordonanța de modificarea a OG 27, solicitată încă din luna August 2012 de Ponta „zace” în sertarele direcției rutiere, locul în care orice inițiativă onestă și care reclama urgentă este îngropată definitiv din cauza personajelor obișnuite ca nimic să nu funcționeze pentru a nu se întâmpla nimic. Personaje ce gândesc strict în funcție de propriile interese și orgolii, fără conștiința profesională. Aceleași personaje care în urmă cu doi ani de zile, la comanda politica a unui alt ministru au reușit în două săptămâni să pună pe butuci viitorul transporturilor prin elaborarea și promovarea unor acte normative solicitate de cele mai negre personaje din istoria recentă a transporturilor rutiere, se bucură acum de fotolii calde din care „pun la cale” viitorul transporturilor românești. Nu se întreabă nimeni de ce în fiecare an sau la fiecare schimbare politică transportatorii reclamă aceleași lucruri? Răspunsul este simplu: pentru că nu se întâmplă nimic. Totul este blocat în timp ce factorii responsabili încasează „bani grei” de pe spinarea agenților economici și angajaților acestora”,  a declarat președintele demisionar.

Augustin Hagiu a condus până anul trecut Federația Operatorilor Români de Transport și până în prezent Confederația Națională Rutiera, structură ce include și F.O.R.T.

Cel mai probabil fostul președinte CNR va activa în viitor ca și consultant în transporturi.

>