Breaking news

Astronomii brazilieni au descoperit o clonă a Soarelui

La 200 de ani lumină de Terra se pare că se află o clonă a Soarelui. Așa susține o echipă de astronomi din Brazilia care a identificat o clonă o planetă  de aceeaşi masă, aceeaşi temperatură şi compoziţie chimică cu a Soarelui.

Astronomii spun că sunt 10 miliarde de stele în Calea Lactee de aceeaşi mărime cu Soarele. Steaua care seamănă cu Soarele a fost numită de astronomul Jorge Melendez de la Universitatea din Sao Paulo, Brazilia, “cea mai bună copie a soarelui cunoscută până la această dată”.

Analiza majorităţii sistemelor planetare descoperite indică faptul că sistemul nostru solar este unul special, marcând excepţia mai degrabă decât regula.

Similar, compoziţia chimică a stelei HP 56548 are un conţinut neobişnuit de aluminiu, calciu, magneziu şi siliciu – în aceleaşi procente ca Soarele.

În sistemul nostru solar, aceste elemente sunt conţinute îîn praful interplanetar, meteoriţi şi planete precum Pământul. Asta înseamnă că planete similare ar putea orbita HP 56548.

Prezenţa apropiată a unei copii a soarelui oferă posibilitatea observării evoluţiei paralele a celor două stele. Presupunând că HP 56548 are cel puţin o planetă locuibilă, astronomii se întreabă: a apărut viaţă pe această planetă şi dacă, da, a evoluat ea în 4 miliarde de ani? Şi dacă nu, de ce?

 

>