Breaking news

Astronautul Dumitru Prunariu, în direct cu Marte la Academia de Vară Atlantykron

La Academia  de Vară Atlantykron a fost marcat un an de când, pe 6 august, Rover-ul american Curiosity a coborât pe solul planetei Marte, prin dialogul dintre astronautul Dumitru Prunariu şi Ravi Prakash.

prunariuAstronautul român Dumitru Prunariu – cel de-al 103-lea cosmonaut al lumii – a avut, pe 7 august, în cadrul Academiei de vară Atlantykron, unde este invitat de onoare pe toată perioada evenimentuui, un dialog cu Ravi Prakash, membru al misiunii Curiosity în cadrul NASA – JPL (Jet Propulsion Laboratory).

Alături de singurul român care a explorat spaţiul cosmic, au susţinut dialogul Sorin Repanovici – coordonatorul programului Atlantykron, Heather Caton – reprezentant al World Genesis Foundation şi Gabriel Vâlsan, reprezentantul Centrului pentru Studii Complexe.

„Pe Marte, misiunea Curiosity a găsit elementele vieții: hidrogen, carbon, oxigen. Am descoperit destul de repede, după lansarea misiunii, urme de apă şi am investigat componenţa rocilor de bază. În concluzie, dacă a avut apă, este posibil ca planeta Marte să fi găzduit viață și e posibil să o mai facă şi pe viitor. Misiunea a fost dificilă, dar s-a bucurat de succes deplin. Primul Rover, din cadrul misiunii Pathfinder, era cat o roata a actualului proiect, Curiosity. Acest Rover este de dimensiunea unui automobil, având o greutate de 900 de kilograme”, a precizat Ravi Prakash.

La această misiune au lucrat, iniţial, circa 1000 de specialişti. Prakash a mai spus că următoarea misiune pe Marte, de o anvergură şi mai mare, este programată pentru anul 2020. Misiunea va fi denumită în urma unui concurs international, adresat copiilor.

Misiunea Curiosity are rolul de a descoperi dacă pe Marte a existat viaţă. Rezultatele acestei misiuni ne vor indica ce s-a întâmplat pe această planetă acum milioane de ani, cum era atmosfera, cum erau peisajele, apa, cum era vegetaţia. Probabil că aceste descoperiri ne vor ajuta şi pe noi, pământenii, să ne salvăm şi să evoluăm”, a subliniat astronautul Dumitru Prunariu.

Acesta a amintit că România este membru deplin al Agenţiei Spaţiale Europene din 2011.

Oamenii zboară în jurul Pământului pentru a cunoaşte cum reacţionează organismul uman în imponderabilitate, condiţii imposibil de creat în contextul gravitaţiei terestre. Referindu-ne la zborurile către alte corpuri cereşti, Luna a fost abordată cu succes de către americani. Să nu uităm că primele procesoare Intel, acum extrem de răspândite, au fost create special pentru programul Apollo. Daca primii astronauti pe Luna au fost rusi, americanii au investit mult mai mult pentru misiunea Apollo şi nimeni nu a putut să-i mai ajungă din urmă. Iar de aici, drumul spre alte planete a fost deschis. Marea problemă pe care o traversăm cu toţii o reprezintă timpul. De la primele nave care au explorat suprafaţa planetei Marte – în 1976 – au trecut peste 30 de ani. Până acum, când un robot de dimensiuni mari a coborât lin pe suprafaţa planetei, având toate condiţiile propice de explorare şi căutând să transmită informaţii dacă a existat viaţă pe Marte, au trecut foarte mulţi ani”, a precizat primul şi singurul astronaut român, Dumitru Prunariu.

Pe lângă identificarea condiţiilor vieţii pe Marte, această misiune pregăteşte şi primele misiuni cu echipaj uman.

Într-un decor natural deosebit, împânzit de tehnologie de ultimă generaţie, domnul Dumitru Prunariu a răspuns la întrebările participanţilor la Academia de vară Atlantykron. La întâlnire au participat personalităţi ştiinţifice şi culturale din întreaga lume, Dr. Pierre de Hillerin, director al Centrului de Cercetări pentru Sport, Prof Univ. Dr. Leon ZĂGREAN, Peter Moon – scriitor din SUA, dr.Teodor Vasile (doctor în ştiinţe medicale alternative), Valentin Nicolau (directorul editurii Nemira) etc.

Anul trecut, Academia de vară Atlantykron a găzduit o conferinţă dedicată misiunii Curiosity, la o zi după succesul acesteia.

Rezultatele și importanța misiunii au fost amplu comentate în cadrul Academiei Atlantykron, în prezența cosmonautului român Dumitru Prunariu și în direct, pe internet, cu membri ai misiunii Curiosity.

Următoarea misiune marţiană va fi în 2020, iar prima cu oameni este posibil să aibă loc în 2030.