Breaking news

Neil Armstrong, primul om carea pășit pe Lună, a decedat

Americanul Neil Armstrong, primul om care a mers pe Lună, a decedat la vârsta de 82 de ani.

Decesul astronautului Neil Armstrong, s-a produs în urma unor complicații aparute postoperator, după intervenția pe cord, suferită în urmă cu câteva săptămâni.

Neil Armstrong s-a născut în Wapakoneta, Ohio, la data de 5 august1930. Mama sa era de origine scoţiană-irlandeză, iar tatăl său, de origine germană.

Peste cinci sute de milioane de oameni l-au văzut pe Neil Armstrong la 20 iulie 1969 la televizor când a făcut pasul pe Lună şi a spus: Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru umanitate.

La 16 iulie, echipajul format din Neil Armstrong (comandant), Edwin Buzz Aldrin (pilotul modulului lunar Eagle) şi Michael Collins (pilotul modulului de serviciu) şi-a început misiunea. Apollo 11. Cei trei astronauţi s-au instalat în faţa modulului de comandă Columbia al navetei ataşată rachetei lansatoare Saturn V şi au pornit la drum.

Racheta de 111 metri lungime a fost lansată de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida. După patru zile, la ora 20:18 GMT, Aldrin a confirmat că modulul lunar Eagle se desprinsese de Columbia şi ajunsese pe Lună. Într-o zonă denumită Marea Liniştii. Colegul Michael Collins rămăsese pe Colmbia, zburând pe orbita Lunii.

La 20 iulie, ora 02:50 GMT, Neil Armstrong a ieşit din modul pe o scară care s-a dovedit prea scurtă. A trebuit să sară pentru a ajunge pe solul lunar, pe care l-a atins la ora 02:56 GMT.

La 24 iulie, după opt zile de misiune (195 de ore, 18 minute şi 35 de secunde), echipajul s-a întors pe Terra.