Breaking news

Asociația pacienților cronici, nemulțumită de bugetul Sănătății pe 2015

loading...

Alocările bugetare pentru Sănătate în 2015, îi nemulțumește pe reprezentanții Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

coplata-sanatateRadu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România(COPAC), se declară îngrijorat de banii alocați de Guvern, Sănătății, deși Ministrul delegat pentru Buget, Darius Vîlcov susține că în 2015 aceștia vor primi mai mulți bani decât în 2014.

Suntem îngrijorați de scăderea bugetului Sănătății, iar explicațiile cuprinse în declarația Ministrului Sănătății nu ne mulțumesc. E adevărat că bugetul de anul acesta a cuprins și sumele necesare pentru plata arieratelor, dar, trebuie să avem în vedere că aceste datorii s-au acumulat tocmai din cauza că banii nu au fost suficienți. Considerăm că acești bani trebuie să rămână în bugetul Ministerului Sănătății. Anul acesta, am asistat la probleme cu finanțarea pe mai multe programe. Constant, s-a încercat cârpirea bugetului, stingerea incendiilor și rezolvarea situațiilor cele mai urgente, prețul fiind plătit de pacienți, care au fost nevoiți de mai multe ori să își întrerupă tratamentul. Am avut și avem încă listă de așteptare la intrarea în anumite programe, cum este cazul Programul de Scleroză Multiplă, unde mai mult de 100 de pacienți nu au încă tratament. În aceste condiții, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România solicită în mod expres Guvernului creșterea bugetului acordat Sănătății. Sistemul de sănătate are nevoie de minimum 6% din PIB. S-a spus în nenumărate rânduri că Sănătatea și Educația sunt prioritățile actualului Guvern. Așteptăm și dovezi concrete în acest sens. Constant, s-a făcut promisiunea că bugetul Sănătății va crește în fiecare an, până va ajunge la 6%. Nu vedem posibil ca de la aproximativ 4%, cât este în prezent să ajungă la 6%, cât ar fi minimum necesar. Suntem singura țară din Europa, în afara Bulgariei, care alocă mai puțin de 6% din PIB Sănătății”, a precizat Radu Gănescu, președintele COPAC, într-un comunicat de presă remis exclusivNEWS.ro.

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România propune Ministerului Sănătății, o întâlnire cu toți reprezentanții asociațiilor de pacienți și profesioniștii din Sănătate în regim de urgență în următoarele zile pentru a discuta bugetul Sănătății”.

Darius Vâlcov susține că bugetul Ministerului Sănătatii nu se reduce! Ca valoare absolută, cheltuielile aferente domeniului Sănătate cresc cu 3,2%, în special pentru investiții și dotări în spitalele din administrația centrală si locală, cât și pentru investiții din fonduri europene nerambursabile.

“Bugetul pe anul viitor cuprinde creşteri pentru Educaţie, Sănătate, Apărare, Infrastructură iar prioritizarea investiţiilor publice va fi consolidată pentru fructificarea potenţialului de creştere economică. Cheltuielile destinate investiţiilor, în 2015, însumează 44,76 miliarde de lei, cu 8,7 miliarde de lei mai mult decât în anul 2014, adica o crestere de 23,8%” a explicat ministrul delegat pentru Buget, Darius Vâlcov.

În schimb, ca urmare a creșterii veniturilor din contribuțiile de asigurări sociale, determinată în principal de evoluția indicatorilor macroeconomici și de plata hotărârilor judecătorești având ca obiect drepturi salariale, a avut loc o diminuare a transferurilor de echilibrare către bugetul fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.  Aşadar, sumele alocate pentru Sănătate în 2015 sunt mai mari faţă de 2014.

În privinta cheltuielilor totale prevăzute de bugetul general consolidat în 2015, acesta arată ca ele se ridică la 239,36 miliarde de lei, reprezentând 33,7% din PIB.

Creşterile din principalele domenii – 2014 comparativ cu 2015:

INVESTIȚII +23,8% – de la 36,1 mld la 44,7 mld

ÎNVÂŢĂMÂNT + 7,9% – de la 23, 4 mld la 25,2 mld

TRANSPORTURI + 15, 6% – de la 19,8 mld la 22,9 mld

APĂPARE + 3% – de la 9,660 mld la 9,949 mld

SĂNĂTATE + 3,2% – de la 27,2 mld la 28, 1 mld

AGRICULTURĂ + 5, 75% – de la 5,82mld la 6, 16 mld.

loading...