Breaking news

AMR îi cere lui Băsescu, revocarea lui Daniel Morar din funcția de judecător CCR

loading...

Asociaţia Magistraţilor din România a înaintat Administraţiei Prezidenţiale o plângere administrativă prealabilă împotriva decretului semnat de Băsescu, privind numirea lui Daniel Morar în funcția de judecător la Curtea Constituţională, prin care cere revocarea acestuia.

morar numit de basescu la ccrAsociaţia Magistraţilor din România solicită revocarea decretului prezidențial de numire la CCR, pe motiv că Daniel Morar nu îndeplineşte condiţia de legalitate a înaltei competenţe profesionale.

Preşedintele AMR, Dan Spânu, se susţine că această plângere este admisibilă, fiind îndreptată împotriva unui act administrativ individual de numire într-o funcţie publică emis de o autoritate publică, privind o chestiune de legalitate sancţionată cu nulitatea.

Pe fond, actul administrativ este contrar art. 143 din Constituţie şi art. 61 alin. (3) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, care stabilesc trei condiţii de legalitate pentru numirea unei persoane în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale: pregătirea juridică superioară; înalta competenţă profesională; o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică ori în învăţământul juridic superior. Aceste trei condiţii sunt condiţii de legalitate, iar nu de oportunitate, care să fie lăsate la puterea de apreciere a organului care decide numirea. Astfel, spre exemplu, numirea ca judecător al Curţii Constituţionale a unei persoane care nu are studii juridice superioare ori nu are o activitate juridică sau în învăţământul juridic superior de cel puţin 18 ani este nulă. Numai dacă o persoană îndeplineşte condiţiile de legalitate pentru numire, atunci este vorba de puterea de apreciere în vederea numirii în funcţie. Nerespectarea condiţiilor de legalitate se sancţionează cu nulitatea, iar în cazul refuzului autorităţii emitente de revocare în tot a actului administrativ competenţa de anulare aparţine instanţei de contencios administrativ”, susţine AMR.

Potrivit AMR, Daniel Morar nu îndeplineşte condiţia de legalitate a înaltei competenţe profesionale întrucât sunt trei cazuri grave în care el și-a dovedit incompetența.

Sunt astfel de notorietate publică trei cazuri în care domnia sa, ca procuror, a încălcat grav normele juridice internaţional convenţionale (care sunt direct aplicabile în ordinea juridică naţională) şi, prin aceasta, dispoziţiile constituţionale referitoare la raporturile dintre dreptul naţional şi dreptul internaţional. Avem în vedere cauza Liviu Ciupe (arestat şi trimis în judecată nelegal, fiind ulterior achitat şi obţinând despăgubiri de la instanţele naţionale), cauza Viorel Burzo (arestat şi interceptat ambiental ilegal, aspecte constatate printr-o hotărâre a Curţii Europene a Drepturilor Omului) şi cauza Corneliu Bîrsan (căruia i-a fost negată imunitatea şi faţă de care s-au trimis informaţii false în actele adresate Curţii Europene a Drepturilor Omului şi semnate de domnul Daniel Marius Morar, aspecte constatate în decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului şi în scrisoarea transmisă şefului Misiunii permanente a României pe lângă Consiliul Europei). Aceste eşecuri profesionale şi abuzuri grave ale lui Daniel Morar dovedesc grava necunoaştere a normelor juridice internaţional convenţionale direct aplicabile în dreptul intern român şi a Constituţiei României, prin urmare domnia sa nu îndeplineşte condiţia de legalitate a numirii sale ca judecător la Curtea Constituţională constând în înalta competenţă profesională”, se arată în comunicatul de presă al AMR.

În replică la acțiunea AMR, Daniel Morar a anunțat că va da în judecată Asociația, pe motiv că îi știrbește reputația.

“De această dată îi dau și eu în judecată pentru știrbirea reputației. AMR a protestat mereu împotriva mea, prin tot felul de declarații sau acțiuni. Au protestat și pentru că am participat, în calitate de prim adjunct al procurorului general al României, la ședințele CSM, și au pierdut inclusiv în instanță. Acum îmi știrbesc reputația, afirmând fie că nu cunosc legislație, fie că am avut eșecuri profesionale și că n-aș avea bună reputație pentru a fi judecător la Curtea Constituțională. Este momentul să reacționez și o să le cer și daune morale. În plus, o să sesizez și CSM pentru apărarea bunei mele reputații”, a declarat Daniel Morar.

Pe 25 martie 2013, Traian Băsescu l-a desemnat pe Daniel Morar, judecător la Curtea Constituțională a României, în locul lui Axinte Gaspar care își încheie mandatul pe 9 iunie.

loading...