Breaking news

Asociația Magistraților respinge proiectul de revizuire a Constituției

loading...

Reprezentanții Asociaţiei Magistraţilor din România(AMR) se opun proiectului de revizuire a Constituției inițiat de președintele traian Băsescu pe motiv că ar aduce grave îngrădiri, transformând independenţa într-un simplu termen sinonim cu subordonarea şi controlul politic.

justitieAMR afirmă că propunerea unui număr atât de mare din rândul societăţii civile (şase faţă de doi cât prevede actuala reglementare constituţională-n.r.) în structura CSM reprezintă o diformitate de reglementare în privinţa puterii judecătoreşti.

Totodată, AMR subliniază că prezumţia caracterului licit al dobândirii bunurilor este un efect logic şi un corolar al prezumţiei de nevinovăţie, consacrată tot printr-o normă de rang constituţional. Aşadar, modificarea preconizată relativizează prezumţia de nevinovăţie şi o goleşte de conţinut.

Asociaţia Magistraţilor atrage atenția că președintele nu are drept de inițiativă în privința modificării Constituției.

Deşi Curtea Constituţională este abilitată potrivit art. 146 lit. a din Constituţie să se pronunţe din oficiu asupra iniţiativelor de revizuire a Constituţiei, în realitate, dat fiind faptul că proiectul de revizuire a Constituţiei nu aparţine Guvernului, ci iniţiativei de revizuire a Preşedinţiei României, Curtea nu se poate pronunţa valid asupra unei iniţiative de revizuire care nu are ca titular Guvernul României” se arată în comunicatul de presă al AMR.

Legat de eliminarea cuvântului licit din Constituției cu privire la dobândirea averii, AMR spune că acest lucru reprezintă o încâlcare gravă a prezumției de nevinovăție și a dreptului la proprietate privată.

Modificarea art. 44 alin. 8 prin înlăturarea dispoziţiei privitoare la prezumarea caracterului licit al dobândirii. Prezumţia de liceitate a dobândirii averii reprezintă o garanţie a dreptului de proprietate privată, similară cu prezumţia de nevinovăţie din dreptul penal ori cu cea a bunei credinţe din dreptul civil. Or, înlăturarea acestei prezumţii duce la posibilitatea prezumării caracterului ilicit al dobândirii oricăror bunuri şi, prin urmare, la controlul privind stabilirea dobândirii licite a bunului, neexistând vreo limită în exerciţiul unui astfel de control, statul român putându-se transforma într-un stat poliţienesc al cărui scop se va singulariza în exerciţiul permanent şi fără limite al controlului averii cetăţenilor şi a modalităţilor de dobândire, expunând cetăţeanul unei justificări perpetue ori abuzului organelor de verificare, lipsind economia de piaţă de securitate juridică prin inversarea normalităţii lucrurilor şi a sarcinii probei. Pe de altă parte, alin. 8 şi 9 se referă la confiscare ca sancţiune juridică, raţiunea fiind aceea de a se stabili la nivel constituţional condiţiile în care poate opera confiscarea, ca o garanţie în plus a ocrotirii şi garantării reale şi efective a dreptului de proprietate privată”, se mai arată în comunicatul de presă al AMR.

Curtea Constituţională ia în discuţie, joi, proiectul legii de revizuire a Constituţiei, alături de avizul Consiliului Legislativ, pentru verificarea respectării dispoziţiilor constituţionale.

Punctul de vedere al AMR cu privire la poiectul de revizuire a Constituției, a fost făcut public printr-un comunicat de presă solicitat de agenţia MEDIAFAX

loading...