Breaking news

Arhiepiscopul Andrei Andreicuţ ales mitropolit al Clujului

Membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, au decis prin vot secret ca noul mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, să fie IPS Andrei Andrecuț.

ispandrei.andricutScaunul de mitrolopit a rămas vacant după moartea IPS Bartolomeu  Anania. Patriarhul Daniel a fost celc are a condus ședința Sfântului Sinod al BOR, pentru alegerea noului mitroplit al Clujului, în ziua în care se împlinesc 90 de ani de la naşterea IPS Bartolomeu.

Pentru postul de mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului au candidat arhiepiscopul de Alba Iulia, Andrei Andreicuţ, şi episcopul vicar Irineu Bistriţeanul.

Noul Mitropolit al Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, s-a născut la 24 ianuarie 1949, în satul Oarţa de Sus, judeţul Maramureş.  A absolvit liceul în Cehul Silvaniei şi Facultatea de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti (între anii 1967-1972).

În  anul 1976 a intrat la Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, pe care l-a absolvit în 1978. În același an a fost hirotonit preot de către IPS Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului. Timp de 7 ani a activat ca preot paroh în oraşul Turda  din judeţul Cluj.

La cererea s-a, în toamna anului 1985,  a fost transferat la cererea PS Episcop Emilian Birdaş, la Parohia Ortodoxă Română Maieri I din Alba Iulia, ulterior fiind numit vicar

În 25 februarie 1990 a fost ales şi hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, în 4 matie 1990 a fost numit episcop locotenent al Episcopiei Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiaşi an a devenit episcop titular. În 16 iulie 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar Andrei Andreicuţ la rangul de arhiepiscop.

Pe 25 martie va avea loc la Cluj, ceremonia de întronizare a noului mitropolit.