Breaking news

Aproximativ 130 de persoane, printre care și un senator, cercetate de DIICOT pentru evaziune fiscală

Procurorii DIICOT au descins marți pa peste 250 de adrese din țară unde au efectuat percheziții într-un dosar privind returnările ilegale de TVA. Printre cei vizați de anchetă se află și senatorul PDL, Cezar Mircea Măgureanu, precum şi alţi directori ANAF, fiind creat un prejudiciu de peste 40 milioane de euro anual.

Potrivit DIICOT, senatorul de Giurgiu, Cezar Măgureanu, fiica şi ginerele său erau implicaţi într-o reţea de evazionişti, alături de Octavian Grecu, zis Butoane. În această rețea ar fi implicat și fostul iubit al Ginei Pistol, libanezul Nicola Saikaly.

Octavian Grecu, zis „Butoane”, a fost adus la sediul DIICOT, el declarând că nu ştie de ce a fost ridicat de anchetatori.

Senatorul Măgureanu a negat, într-o intervenție telefonică pe B1TV, că ar avea vreo implicare în dosarul amintit și a spus că va afla mai multe joi, când se va prezenta la sediul DIICOT.

Legăturile dintre Clanul Butoane și senatorul Măgureanu au mai fost prezentate în presă și în trecut. Într-o filmare postată pe YouTube, senatorul apare la o petrecere organizată de Grecu Octavian, zis și Butoane.

La data de 24.07.2012, procurori din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală,  împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul I.G.P.R. – D.C.C.O. şi I.G.P.F., au procedat la destructurarea unui grup infracţional organizat cu legături transfrontaliere, specializat în obţinerea unor importante beneficii financiare, ca urmare a derulării unor operaţiuni de import sau achiziţii / livrări intracomunitare de bunuri, neînregistrarea în documentele contabile a operaţiunilor realizate şi / sau înregistrarea de operaţiuni nereale, în scopul obţinerii rambursării ilegale de TVA. În acest scop, sunt în curs de efectuare un număr de 256 percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Giurgiu, Argeş, Ilfov, Buzău, Gorj, Dolj, Timiş, Bihor, Constanţa şi Vâlcea”, se precizează în comunicatul de presă al DIICOT.

În mod concret, activitatea infracţională a vizat tranzacţiile comerciale intracomunitare cu zahăr şi a gravitat în jurul următoarelor firme sau grupuri de firme:

– S.C. LEMARCO S.A. Bucureşti – reprezentată de învinuitul CONSTANTIN TUDOR;

– S.C. DUCTIL ROM S.A. Bucureşti – reprezentată de învinuitul STUPARU SORIN;

– S.C. NOVICIO FOOD & BEVERAGE S.R.L. Ilfov – reprezentată de învinuitul SAIKALY NICOLE;

– S.C. VEGA TRADE COMODITIES S.R.L. Giurgiu – reprezentată de învinuiţii GĂZDAC SORIN ADRIAN şi GĂZDAC RALUCA LIVIA IOANA.

Activitatea infracţională a acestor învinuiţi, a fost sprijinită în diferite forme, de către numiţii:

–  DRĂGAN NICUŞOR, director general adjunct în cadrul A.N.A.F.;

–  STROE DAN – director achiziţii în cadrul A.N.A.F.;

–  NĂIPEANU ELENA-MĂDĂLINA – angajat D.G.F.P. Giurgiu;

–  PĂCALĂ NADIA – comisar în cadrul Gărzii Financiare Centrale;

–  POPA GEORGE, IONESCU BOGDAN, ZĂBAVĂ MARIN, SEBE STELIAN, PENCIU MIHĂIŢĂ – comisari în cadrul Gărzii Financiare Giurgiu.

De asemenea, activitatea infracţională realizată de către învinuiţi pe raza judeţului Giurgiu, a fost sprijinită de către învinuitul GRECU OCTAVIAN zis „BUTOANE”.

La activitatea infracţională a învinuiţilor GĂZDAC SORIN ADRIAN şi GĂZDAC RALUCA LIVIA IOANA, a contribuit şi numitul MĂGUREANU CEZAR MIRCEA, dar, dată fiind calitatea acestuia de senator în Parlamentul României, contribuţia acestuia va fi analizată   într-o cauză penală separată.

Cercetările efectuate până la această dată au concluzionat faptul că, în perioada anilor 2010 – 2012, prin crearea unui circuit evazionist complex, prejudiciul cauzat bugetului de stat depăşeşte suma de 40 milioane de euro anual.

La sediul D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală urmează a fi conduse, în vederea audierii, aproximativ 125 de persoane, faţă de care s-a început urmărirea penală pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat.