Breaking news

Apă otrăvită în Pipera. Locuitorii consumă apă poluată cu tricloretilenă

Comisia mixtă formată la nivelul județului ilfov, a prelevat probe de apă din mai multe puncte ale localității Pipera. Rezultatul este unul dramatic: apa a fost poluată cu tricloretilenă.

apa poluata piperaÎn urma sesizării unei persoane fizice, prin care se semnala poluarea apei, din forajul aflat pe proprietatea sa cu tricloretilenă, o comisie  mixtă fomată din  reprezentanți ai SGA Ilfov-Bucureşti, Direcţiei de Poliţie Locală Voluntari, Gărzii de Mediu – Comisariatul Judetului Ilfov, Direcţiei de Sănătate Publică Ilfov, Agenţiei de Protecţie a Mediului Ilfov şi ai Inspectoratului Teritorial de Politie Ilfov – Serviciul Arme, Muniţii, Explozivi şi Substanţe Toxice,  s-a deplasat, în data de 9 mai 2013, pentru a efectua un control la S.C. BĂNEASA  S.A. (fost IPRS Băneasa) – producătoare de componente electronice (acum în insolvență).

Astfel, a fost întocmit un program de prelevare și analiză de probe de apă, selectându-se un număr de 19 foraje, aflate în incinta platformei S.C. BĂNEASA S.A. și în zona limitrofă acesteia,  fiind în proprietatea unor persoane fizice și juridice.

”În urma analizelor de laborator au fost identificate concentrații peste limita maximă prevăzută, la indicatorii tricloretilenă si tetracloretilenă la 8 din cele 19 foraje de alimentare cu apa, realizate la o adâncime cuprinsă între 25 – 60 m. Pentru tricloretilenă, valorile concentrațiilor se încadrează între un minim de 15  µg/l și un maxim de 14.410 µg/l, iar pentru tetracloretilena între un minim 18,3 µg/l și un maxim 165 µg/l”, se arată în comunicatul oficial al Apelor Române, remis exclusivNEWS.ro.

A.N.”Apele Române” a transmis, pentru informare și luarea unor măsuri suplimentare,  rezultatele analizelor de laborator Instituției Prefectului Județului Ilfov, Primăria Voluntari, Agenţiei de Protecţie a Mediului Ilfov,  Gărzii de Mediu – Comisariatul Județului Ilfov, precum și Direcţiei de Sănătate Publică Ilfov.

Pentru identificarea sursei de poluare este necesară continuarea investigațiilor, respectiv efectuarea unui studiu hidrogeologic, în vederea identificării și delimitării penei de poluare.

Pentru rezolvarea acestei situații este necesar ca administrația publică locală să prelungească în această zonă rețeaua de alimentare cu apa potabilă.

>