Breaking news

Anvelopele de iarnă sau anvelope all-season? Ceea este cea mai bună alegere pentru tine?

Când vine vorba de alegerea anvelopelor potrivite pentru anotimpul rece, ai două opțiuni: anvelopele de iarnă și anvelopele all-season. Fiecare dintre acestea are avantajele și dezavantajele sale, iar decizia finală trebuie să se bazeze pe nevoile și condițiile tale specifice de utilizare. Iată ce trebuie să știi despre fiecare în parte.

Ce trebuie să știi despre anvelopele de iarnă și cele all-season

Anvelopele de iarnă sunt special concepute pentru a oferi aderență maximă pe drumuri acoperite de zăpadă sau gheață. Acestea au compuși de cauciuc care rămân flexibili chiar și la temperaturi foarte scăzute, ceea ce le permite o mai bună aderentă cu suprafața drumului. Profilul adânc al benzii de rulare îmbunătățește tracțiunea și evacuarea apei și a zăpezii, menținând controlul mașinii chiar și în condiții meteo dificile.

Pe de altă parte, anvelopele all-season sunt o opțiune mai versatilă, proiectate să ofere performanță bună atât în sezonul rece, cât și în cel cald. Ele sunt o alegere potrivită dacă locuiești într-o zonă cu ierni blânde sau dacă nu conduci în condiții extreme de iarnă. Aceste anvelope auto combină caracteristicile anvelopelor de vară și cele de iarnă, având un compromis între aderența pe zăpadă și manevrabilitatea pe carosabilul uscat.

Când alegi între anvelopele de iarnă și cele all-season, iată câteva aspecte importante de luat în considerare:

  1. Clima: Dacă locuiești într-o zonă cu ierni grele, cu multă zăpadă și temperaturi foarte scăzute, anvelopele de iarnă sunt o alegere mai potrivită. Ele îți vor oferi siguranță și control în condiții dificile.
  2. Tipul de conducere: Dacă conduci în principal în oraș și nu parcurgi distanțe mari, anvelopele all-season pot fi o opțiune convenabilă. Dacă faci călătorii frecvente în afara orașului sau în zonele deluroase sau montane, anvelopele de iarnă sunt mai adecvate.
  3. Bugetul: Anvelopele de iarnă sunt adesea mai scumpe decât cele all-season. Dacă bugetul tău este limitat, dar vrei totuși un nivel de siguranță mai ridicat în sezonul rece, poți opta pentru anvelope all-season.
  4. Depozitarea anvelopelor: Dacă alegi anvelope de iarnă, va trebui să ai în vedere și faptul că vei avea nevoie de un loc pentru depozitarea anvelopelor de vară în timpul sezonului rece și vice-versa. Acest lucru poate fi făcut într-un hotel special pentru anvelope. În plus, costurilor de depozitare ale acestora se va adăuga și costul de schimbare al cauciucurilor de două ori pe an.

La ce să fii atent când achiziționezi anvelope de iarnă sau all season 

Indiferent dacă alegi anvelope de iarnă sau all season pentru mașina ta, este important ca în momentul achiziției să acorzi atenție unor detalii importante.

Pe cauciucuri este important să se regăsească inscripționate unul dintre următoarele simboluri: “M+S”, “M.S.”, “MS” sau “M&S”, dar și un fulg de zăpadă. Literele M și S vin de la cuvintele englezești “mud” care înseamnă “noroi” și “snow” care înseamnă “zăpadă”. Cele care nu au aceste inscripții nu sunt considerate sigure și riști amenzi uriașe.

În concluzie, alegerea dintre anvelopele de iarnă și cele all-season depinde de nevoile și preferințele tale individuale. Dacă vrei performanță maximă pe timp de iarnă și ești dispus să investești în siguranța ta rutieră, anvelopele de iarnă sunt opțiunea cea mai bună. Dacă ai nevoie de versatilitate și nu conduci în condiții extreme, anvelopele all-season pot să fie alegerea adecvată. Indiferent de alegerea ta, asigură-te că anvelopele sunt de calitate și că sunt potrivite pentru tipul tău de mașină și stilul tău de conducere.

>