Breaking news

ANI cere în mod eronat încetarea mandatului de deputat al lui Stoica Ștefan Bucur

Agenția Națională de Integritate se află într-o gravă eroare în cazul lui Stoica Ștefan Bucur, solicitând în mod eronat încetarea mandatului de deputat al acestuia. Iar în ceea ce privește amendarea deputaților, pentru că nu votează încetarea mandatului de deputat, acest lucru nu este posibil,  întrucât aleșii nu pot fi amendați și trași la răspundere pentru votul lor și nici pentru opiniile politice.

stoica stefan bucur - aniANI cere Camerei Deputaților să îl ”demită” pe deputatul Stoica Ștefan Bucur pe motiv de incompatibilitate, invocând în acest sens o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție nr. 6734 din 2013 cât și două decizii ale CCR, nr. 418/2014 și 460/2013.

Numai că ANI se află într-o gravă eroare și interpretează cu rea voință atât prevederile legii 176/2010, cât și deciziile Înaltei Curți și a CCR. Stoica Ștefan Bucur a fost declarat ca fiind incompatibil în funcția de consilier județean, și nu în cea de deputat. Drept urmare, Camera Deputaților nu are cum să aplice o sancțiune în cazul deputatului Stoica Ștefan Bucur. Acest lucru l-ar putea face doar Consiliul Județean Dolj, dacă Ștefan Bucur ar mai fi consilier județean.

ANI se face că nu pricepe aceste lucruri și acuză Camera Deputaților că se opune deciziilor Înaltei Curți și ale CCR și amenință că va amenda deputații și că mai apoi le va face plângere penală.

În data de 28 decembrie 2011, ANI a constatat faptul că STOICA ȘTEFAN BUCUR, în calitate de Consilier judeţean în cadrul C.J. Dolj, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a exercitat, simultan, și calitatea de Director al Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova din cadrul Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România, încălcând, astfel, prevederile art. 88, alin. 1, lit. d) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei cu modificările şi completările ulterioare.

Pe 15 octombrie 2013, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins prin hotărârea nr. 6734/15.10.2013, contestația lui Stoica Ștefan Bucur, astfel că raportul ANI privind incompatibilitatea acestuia a rămas valabilă și definitivă.

În baza acestei hotărâri a Înaltei Curți, dar și a deciziilor CCR nr 460 din 2013 și decizia nr 418 din 2014, ANI cere în mod greșit, Camerei Deputaților, încetarea mandatului de deputat a lui Stoica Ștefan Bucur. Însă acest lucru este imposibil întrucât CCR a decis că aplicarea articolului 25 din legea 176/2010, se fa face doar după ce Parlamentul stabilește prin lege dacă sintagma ”aceeași funcție” se referă la toate funcțiile eligibile prevăzute de art 1 din legea 176/2010.

Deputatul Eugen Nicolicea, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaților a explicat pentru exclusivNEWS.ro, de ce nu se poate decide acum încetarea mandatului de deputat al lui Stoica Ștefan Bucur.

Ținând cont de decizia CCR care se spunea în cazul Mora, caz similar cu cel al deputatului Ștefan Stoica, că Parlamentul va lua o decizie cu privire la mandatul de senator a lui Mora, și respectiv acum de deputat al lui Ștefan Stoica, după ce Parlamentul va da o lege de interpretare a art 25.  Această decizie a CCR a obligat Camera Deputaților să aștepte până când Parlamentul dă o lege de interpretare. Deci nu este vorba de o tărăgănare ci este o obligație impusă de Curte să nu acționezi până când legea nu e interpretată. Nu suntem nici împotriva ANI și nici împotriva Înaltei Curți. S-a pus problema că încălcăm o decizie a Înaltei Curți, nu este cazul. Ce scrie în hotărâre aia facem, numai că în hotărâre nu este niciun fel de obligație în sarcina Camerei Deputaților. Recunoaștem această hotărâre, adică recunoaștem că raportul ANI a rămas definitiv cu urmările legale. De asemenea nici în raportul ANI nu există vreo obligație pentru Camera Deputaților. Dar faptul că există un raport ANI care  a constata că în trecut,  Ștefan Stoica, în calitate de consilier județean a fost incompatibil, chestie pe care noi nu o negăm, atrage nu o obligație din raport, ci o obligație din lege, de la art 25, alin 2. Art 25 alin 2, urmează sa fie interpretat, iar după ce va fi interpretat vedem dacă e constituțional sau nu și atunci evident că se va aplica acea sancțiune, evident dacă ea va mai exista”, a explicat deputatul Eugen Nicolicea pentru exclusivNEWS.ro.

În privința amenzilor pe care le vehiculează ANI, Eugen Nicolicea spune că: nu există sancționarea deputaților pentru voturile și opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului. Deci nu poți să dai o amendă sau să sancționezi penal fără să încalci Constituția.

Miercuri, la Comisia Juridică din Camera Deputaților pe ordinea de zi s-a regăsit și solicitarea ANI cu privire la cazul deputatului Ștefan Stoica. La comisie au fost invitați atât deputatul cât și ANI. Deputatul Stoica Ștefan a cerut o amânare, întrucât inițial i se comunicase un termen de analiză a situației sale peste două săptămâni. Iar ANI a refuzat să trimită vreun reprezentant la Comisia Juridică invocând faptul că nu mai are ce să comunice și nici alte precizări de făcut.

Drept urmare, Comisia Juridică va analiza cazul lui Stoica Ștefan peste două săptămâni. Însă, nu se va putea lua nicio decizie în cazul lui Stoica Ștefan întrucât Parlamentul nu a dat o lege de interpretare a articolului 25 din legea 176/2010.

Dacă acest articol se va modifica și sintagma ”aceeași funcție” se va interpreta ca făcând referire la toate funcțiile eligibile, abia atunci Camera Deputaților ar trebui să decidă prin vot, încetarea de drept a mandatului deputatului Stoica Ștefan.

Așadar ca urmare a deciziei CCR care obligă Parlamentul să clarifice modul de interpretare al articolului 25, mandatul de deputat al lui Stoica Ștefan se desfășoară perfect legal.

Ștefan Stoica Bucur a fost ales în decembrie 2012, deputat în circumscripţia electorală nr.17 DOLJ, colegiul uninominal nr.8, pe listele PDL.