Breaking news

Angela Nicolae, martoră la mazilirea procuroarei Angela Ciurea, de către Kovesi

Angela Nicolae, fostă şefaă a Direcţiei Relaţii Internaţionale din Parchetul General, face dezvăluiri cutremurătoare despre abuzurile comise de procuroarea Laura Codruța Kovesi și despre felul în care a mazilit-o pe Angela Ciurea, cea care ancheta dosarul ALRO.

kovesi - angela ciurea - angela nicolaeProcuroarea Angela Nicolae rupe tăcerea despre regimul Băsescu și despre abuzurile comise de Laura Codruța Kovesi.

Prin intermediul unei scrisori transmise site-ului Lumeajustitiei.ro, că a fost martoră la episodul petrecut în biroul de Procuror General al României al Laurei Codruţa Kovesi, când procuroarei DIICOT Angela Ciurea i-a fost luat dosarul “ALRO” după ce descoperise implicarea politicului de la Bucureşti în afacerea, păguboasă pentru statul român, cu oligarhii ruşi.

Eram în biroul lui Kovesi pentru a-mi viza o scrisoare redactată de mine în numele ei şi care trebuia să fie transmisă de urgenţă în străinătate. Cu această ocazie am sesizat că este foarte nervoasă, agitată, şi de două ori a apelat pe secretara să la interval foarte scurt spunându-i acesteia ‘să vină urgent Ciurea la mine, că doar nu este plecată în Honolulu’. Când a intrat în birou Angela Ciurea, Kovesi nu s-a putut stăpâni (deşi eu eram de faţă şi nu eram o persoană de încredere a ei), a ţipat la ea ‘Cum de şi-a permis să facă unele lucruri fără să o informeze’. Dându-şi seama că sunt şi eu acolo, mi-a spus să plec şi să revin ulterior. Am parcurs lungul birou al lui Kovesi şi am auzit pe drum şi între cele două uşi capitonate ale biroului când această o certă pe Angela Ciurea: ‘De ce a cerut interceptarea unor persoane din dosarul ALRO fără s-o informeze şi că dacă nu este în stare de acest dosar să plece’. Era momentul când Angela Ciurea ajunsese cu cercetările sale la uşa camarilei lui Băsescu, iar anumite persoane nu trebuiau cercetate. La un interval de timp, am văzut-o pe Angela Ciurea pe o banca pe holul Parchetului General şi plângea în hohote. Deoarece aveam o relaţie bună profesională de colaborare cu Angela Ciurea, această mi-a comunicat faptul că i s-a impus să plece din Parchetul General, că s-au făcut presiuni asupra ei de către Codruţ Olaru, procuror şef DIICOT, şi Laura Codruţa Kovesi şi că îi este frică de viaţă ei care este pusă în pericol. Era halucinant ce auzeam de la un procuror profesionist, cu coloana vertebrală: ‘Dacă mi se va întâmplă ceva, doamna Nicolae, să spuneţi tuturor cine sunt vinovaţii”, scrie procurorul Angela Nicolae, în scrisoare.

Angela Nicolae susține că s-a ales cu dosar penal pentru trafic de influență, întrucât a ”supărat-o” pe Kovesi.

”Mai ţin să precizez că am ştiut cu două luni înainte de arestare că se va lua această măsură împotriva mea. ‘Un om de bine’ de rang foarte înalt m-a întrebat atunci de ce am supărat-o pe Kovesi şi ar fi bine să mă duc să negociez cu ea, altfel mă va execută. Evident că nu m-am dus, ştiam de ce sunt chemată, ştiam pentru ce, dar nu voiam să rămân fără coloana vertebrală pe care o aveam, profesional vorbind, de 35 de ani. Sunt doar câteva dintre motivele care mi-au atras ura unui om, care, îmbătat de putere, şi-a imaginat că această va dura o veşnicie şi că ‘zidul protector basist’ nu va cădea niciodată”, mai scrie în scrisoare Angela Nicolae.

Magistratul relatează în scrisoare două incidente petrecute în urmă cu doi ani într-o deplasare în Africa de Sud cu prilejul unei vizite de lucru. Angela Nicolae spune că a surprins-o pe Kovesi în tandrețuri în camera de hotel, cu un SPP-ist și că pe aeroportul din Johannesburg, actuala şefă a DNA l-ar fi admonestat şi chiar ameninţat pe ambasadorul României în Africa de Sud.

După rezolvarea unor probleme ivite cu ocazia instalării delegaţiei române la hotel, am urcat în camera sa pentru a-i da unele detalii privind programul nostru, făcând imprudenţa să întru, uşa fiind întredeschisă, iar pe hol i-am zărit pe cei doi într-o postura care mi-a confirmat unele zvonuri pe care le auzisem, dar care acum deveniseră realitate. Am văzut personal că relaţiile celor doi, printr-o îmbrăţişare emoţională, depăşeau cu mult sfera unor relaţii de serviciu. Kovesi a fost deranjată de faptul că autorităţile străine îşi făceau datoria, controlându-i bagajele şi ‘deranjându-i suvenirurile cumpărate din Africa de Sud’, a avut un acces de furie faţă de acest ambasador. L-a certat ‘ca pe un copil’, neţinând seama de vârstă, de experienţa lui, de faptul că făcuse totul ca vizita să se desfăşoare în mod ireproşabil, în condiţii de excepţie. Faptul că l-a tratat în această manieră pe domnul ambasador fără că acesta să aibă vreo vină, fără să îi fie subaltern şi, mai mult, l-a ameninţat că ‘va avea grijă să spună la cine trebuie de acest incident’ dovedea că puterea îi luase minţile lui Kovesi, la fel ca şi tânărul SPP-ist care o însoţea adesea în deplasările sale în străinătate. Atunci când am intervenit pentru a aplana conflictul şi am sfătuit-o pe Kovesi să se poarte civilizat cu domnul ambasador, această mi-a spus pe un ton autoritar: Nu e problema dumneavoastră, să va vedeţi de treburile dumneavoastră, nu trebuie să mă învăţaţi pe mine ceea ce trebuie să fac. Deşi eu eram acolo tocmai că s-o învăţ cum să se poarte cu diplomaţii, s-o învăţ regulile de protocol pe care le ştiam foarte bine, să-i mijlocesc relaţiile sale cu autorităţile străine (aşa cum am procedat cu toţi procurorii generali, care absolut toţi m-au menţinut după revoluţie în această funcţie), Kovesi nu mai avea nicio limită”, mărturisește procuroarea.

Angela Nicolae spune că în toate deplasările internaționale, Kovesi denigra România și instituțiile care nu făceau jocurile lui Băsescu și că se lăuda cu condamnarea lui Năstase, chiar înainte de verdictul final. Că procuroarea Kovesi dorea să fie lăudată în rapoartele internaționale ca fiind stindardul în lupta împotriva corupției din România.

Kovesi avea impresia, datorită siguranţei pe care i-o dădea ‘marele zid basist’, că toată lumea trebuie s-o slugărească, confundând uneori cooperarea unor reprezentanţi ai Ministrului Afacerilor Externe cu slugărnicia unor procurori apropiaţi ei, cu care era obişnuită. Nu se sfia să-i execute şi pe aceştia, conform dictonului ‘cine nu este cu noi este împotriva noastră”, concluzionează Angela Nicolae.

>