Breaking news

Angela Merkel, spionată de americani chiar de la ambasada SUA din Berlin

Telefonul mobil al cancelarului Angela Merkel a fost interceptat de serviciile de spionaj americane, anunţă Biroul şefului Guvernului german.

angela merkel spionata de suaAmericanii spionează pe toată lumea, chiar și pe cancelarul german Angela Merkel. Oficialul german l-a sunat pe preşedintele SUA, Barack Obama, pentru a cere explicaţii.

Cum era de așteptat, Obama a negat vehement aceste informații precizând prin intermediul purtătorului de cuvânt că: preşedintele l-a asigurat pe cancelar că Statele Unite nu supraveghează şi nu vor supraveghea comunicaţiile cancelarului.

Cotidianul Süddeutsche Zeitung scrie că  spionarea convorbirilor cancelarului Angela Merkel pe telefonul mobil, de către serviciile secrete americane, ar fi fost efectuată de la ambasada Statelor Unite la Berlin.

Interceptările ar fi fost efectuate de un centru de interceptare denumit Special Collection Service (SCS)”, aflat sub responsabilitatea comună a NSA şi CIA şi care ar opera “în ambasade şi consulate americane din întreaga lume, cel mai adesea în secret.

Süddeutsche Zeitung şi-a extras informaţiile din documentele furnizate de Edward Snowden, fost consultant al serviciului de informaţii american NSA, aflat la originea unei serii de dezvăluiri privind activităţile de spionaj ale Statele Unite în lume.

Documentele pe care Snowden le-a furnizat săptămânalului Der Spiegel, care au fost prezentate Guvernului german la sfârşitul săptămânii, nu permit totuşi datarea cu precizie a momentul în care a fost ascultat telefonul mobil al lui Merkel, continuă cotidianul.

Suspiciunile privind o posibilă spionare a lui Merkel de către Statele Unite, date publicităţii de cancelarie, au creat un şoc în Germania, ţară marcată de două dictaturi – naţional-socialism şi apoi comunism în fosta Germanie de Est – care au sistematizat spionarea cetăţenilor.

Merkel a declarat, joi, de la Bruxelles, unde asista la un summit european, că spionarea unui prieten este total neacceptabilă.

Ministrul german de Externe l-a convocat pe ambasadorul american joi după-amiază pentru ca acesta să explice informaţiile care sugerează că serviciile secrete americane au spionat telefonul mobil al cancelarului Angela Merkel.

Scandalul cu spionarea lui Merkel vine după cel din America Latină, unde comunicaţiile preşedintelui brazilian Dilma Rousseff şi pe cele ale actualului preşedinte al Mexicului, Enrique Pena Nieto, au fost spionate de SUA. Se pare că nici Franța nu a fost ocolită de spionajul american. Peste 70 de milioane de convorbiri telefonice efectuate pe teritoriul Franței ar fi fost interceptate de serviciile de spionaj din SUA.

Ziarul francez Le Monde a anunţat că NSA a efectuat 70,3 milioane de acţiuni de interceptare a datelor telefonice din Franţa în perioada decembrie 2012 – ianuarie 2013.

Preşedintele american Barack Obama şi omologul său francez François Hollande au discutat la telefon despre dezvăluirile privind activităţile de spionaj desfăşurate de Statele Unite în Franţa, a anunţat Casa Albă.

Hollande şi-a exprimat “profunda dezaprobare” faţă de spionajul realizat în Franţa de către Agenţia americană pentru Securitate Naţională (NSA) şi a calificat aceste activităţi drept “practici inacceptabile” între aliaţi şi prieteni.