Breaking news

Angajatorii trebuie sa cunoasca tipurile de echipamente de protectie

loading...

Echipamentele de protectie pot include articole precum casti, manusi, protectie pentru ochi, imbracaminte de inalta vizibilitate, incaltaminte de protectie, hamuri de siguranta, articole de protectie pentru urechi si echipamente de protectie respiratorie. Angajatorii au atributii cu privire la furnizarea si utilizarea echipamentelor de protectie la locul de munca si trebuie sa se asigure ca articolele alese sunt adecvate activitatii desfasurate.

De ce este important echipamentul de protectie?

Echipamentul de protectie este necesar in domeniile cu risc crescut de accidente. Desi este vazut ca o ultima solutie, acesta este obligatoriu in zonele de lucru in care nu pot fi inlaturate sau controlate pericolele.

Echipamentul de protectie joaca un rol crucial in prevenirea si reducerea vatamarilor si bolilor profesionale. Angajatorii trebuie sa instruiasca personalul cu privire la regulile de siguranta personala si sa le ofere echipamente de protectie adecvate activitatii prestate. Echipamentul de protectie este conceput pentru a proteja angajatii de vatamari grave la locul de munca, precum si de diverse boli, care pot rezulta de la contactul cu substante chimice, electricitate, radiatii sau obiecte grele.

Tipuri de echipamente de protectie

Echipamentele de protectie sunt de mai multe tipuri si sunt concepute pentru domenii specifice de activitate. Cele mai populare echipamente de protectie sunt:

 • Echipamente pentru protectia ochilor si a fetei
 • Incaltaminte de protectie
 • Articole pentru protectia capului
 • Manusi si imbracaminte de protective
 • Echipamente de protectie pentru luctu la inaltime
 • Echipamente pentru protectia respiratiei / masca de protectie
 • Echipamente pentru protectia urechilor/ antfoane interne si externe
 • Echipamente medicale
 • Imbracaminte de inalta vizibilitate

Obligatiile angajatorilor

Angajatorii ar trebui sa furnizeze echipamente de protectie angajatilor, in cazul in care exista un risc pentru sanatate si siguranta care nu poate fi controlat in mod adecvat prin alte mijloace. In cazul in care riscurile nu pot fi controlate prin alte mijloace, atunci este obligatoriu echipamentul de protectie. Echipamentul furnizat trebuie:

 • Sa fie adecvat riscurilor si mediului de lucru;
 • Sa controleze in mod adecvat riscul de vatamare, fara a ingreuna sarcina angajatului. De exemplu, ochelarii care trebuie folositi intr-un mediu fierbinte, se pot aburi, ceea ce inseamna ca vor reduce vizibilitatea angajatului;
 • Sa fie intretinut si depozitat in mod corespunzator;
 • Sa fie confortabil si sa se potriveasca perfect fiecarui angajat;
 • Sa respecte legislatia care implementeaza directivele europene privind proiectarea si fabricatia.

Angajatorilor li se recomanda, de asemenea, sa consulte potentialii furnizori de echipamente de protectie inainte de a achizitiona produsele, deoarece acestia sunt, de obicei, cei mai in masura sa stie ce se solicita la locurile de munca si tipul si configuratia de echipamente care se potrivesc cel mai bine mediului de lucru.

Angajatorul trebuie, de asemenea, sa instruiasca personalul cu privire la purtarea echipamentului de protectie si sa specifice clar la ce pericole este supus daca nu accepta purtarea echipamentului. Angajatorul ar trebui sa organizeze demonstratii privind utilizarea echipamentului de protectie si sa aminteasca in mod reglat angajatilor cat de important este sa respecte regulile de siguranta la locul de munca.

loading...