Breaking news

Angajari videochat, solutia sigura pentru pandemie

Toata saptamana am avut timp sa urmaresc cat de mult muncesc oamenii angajati la intretinerea unui parc. Ziua lor de munca debuteaza in zori, cand soarele abia a rasarit, dar este inca racoare. Stiti de ce? Ca primii vizitatori ai parcului sa gaseasca bancile curate, pista de atletism maturata si jucariile de la locul de joaca spalate.
I-am surprins la lucru, fiindca si eu am iesit in zori prin parc. Dar curatenie din aceasta gradina publica se intretine greu, fiindca frunzele nu pot fi instruite sa nu cada dupa ce s-a maturat si din pacate, exista adulti si copii care arunca ambalaje si pahare pe jos sau in apa lacului.
Toti oamenii acestia care uda, matura, aduna, pun pungi de gunoi in cosuri lucreaza ca albinele si sunt foarte expusi infectiei cu Covid, dar isi continua activitatea.
Sunt mult mai sigure acele angajari videochat care vin la pachet cu urmatoarele avantaje:
1. Lucratul dintr-un spatiu securizat, in care salariata sta singura tot programul.
In timp ce alte categorii socio-profesionale interactioneaza intre ele sau cu clientii lor, in videochat, angajata sta la o distanta respectabila de clientul ei. Lucratorii din parc au totusi putin noroc fiindca isi desfasoara activitatea in aer liber, dar ce fac cei dintr-un mall sau dintr-o gara? Medicii sunt in pericolul de a respira oricand acelasi aer cu purtatorii de Covid 19, iar in acele momente in care te temi pentru sanatatea ta si a familiei tale, iti spui simplu ca o meserie respectabila este cea care te tine departe de eventualele imbolnaviri.
2. Venituri care iti permit realizarea pana in varsta de 30 de ani.
Mi-a fost jena sa intreb un lucrator din parc ce salariu are, fiindca stiu de la o vecina de-a mea care era maturatoare de strada ca lua incredibila suma de 1300 de lei, la care se adaugau bonurile de masa. Sa fii atat de expus si sa ti se dea asa de putin este inuman. Si totusi oamenii se prezinta la datorie, fiindca au copii de crescut si banci de achitat, facturile lunare si cosul zilnic.
Ganditi-va ca la oras o familie cumpara totul si nu poate obtine nimic prin munca sa, cum ar fi cateva fire de marar, de patrunjel sau de leustean. Cu o gradina in curte sunt asigurate legumele si fructele proaspete, la tara, o vacuta inseamna lapte, unt si branza pe masa.
La oras nu exista notiunea de supliment de hrana obtinut prin munca si cu cat mai putine resurse financiare.
Ce inseamna realizat pana la 30 de ani? Ceea ce nu poate sa faca un medic, un zidar sau un profesor, fiindca din salariul sau nu isi poate lua o casa pe care sa o mai si mobileze, o masina de lux sau sa plece in excursii exotice.
Daca esti tanara si acum iti alegi locul de munca, stai si analizeaza atent, fa-ti teste sa vezi ce profesie ti se potriveste si abia dupa aceea alege. Profesia se alege pentru intreaga viata, de aceea nu trebuie sa gresim. Exista insa posibilitatea reconversiei profesionale, dar nu se poate face dupa 50 de ani, dupa ce ti-ai facut o cariera intr-un anumit domeniu.
Sa te duci cu neplacere la serviciu este unul din cel mai ingrozitor lucru, echivalent cu alegerea unui partener de viata nepotrivit.
Ca sa ai o viata usoara, iata cateva criterii la care sa te gandesti, cand alegi profesia:
-sa iti desfasori activitatea departe de lume, in conditii de maxima igiena si securitate.
Te-ai gandit cat de mult a suferit un medic, un pompier sau un vanzator de alimente in perioada pandemiei?
-sa ai un program lejer de munca si sa mai ai timp si pentru tine.
O femeie are nevoie sa mearga la cosmetica, la coafor, sa isi faca ordine in casa, sa se duca la cumparaturi. Daca esti tinuta si dupa program, cand sa mai faci toate acestea? Stiu femei care locuiesc la tara, sunt active si ele si sotii lor, au copiii plecati de-acasa si cand se intorc seara tarziu acasa gasesc peretii inghetati iarna. Este cumplit ca trebuie sa faca focul si dupa aceea sa se odihneasca, sa se schimbe, apoi sa pregateasca mancarea.
Chiar daca locuiesti singura si esti tanara, tot ai nevoie de timp pentru aceste activitati gospodaresti.
-sa nu depui efort fizic mare, fiindca in timp s-ar putea sa te marcheze acest lucru. Tanara nu simti cand incarci si descarci sute de kilograme de marfa, dar mai tarziu te alegi cu dureri ingrozitoare de spate, de mijloc si de picioare.
-sa nu lucrezi in mediu toxic, cu gaze, praf sau radiatii, fiindca iti afecteaza sistemul respirator si apar si afectiuni ale pielii.
-sa nu te imprumuti de la un salariu la altul, ci sa iti ajunga banii sa iti indeplinesti toate dorintele.
Un ultim sfat ar fi acela sa nu ai niciodata prejudecati legate de o anumita profesie sau ocupatie, fiindca din moment ce exista inseamna ca este nevoie de ea si trebuie sa o presteze cineva.
Nimeni nu are voie sa judece un semen care munceste sa isi castige existenta. Sunt de condamnat oamenii care:
-fura.
-inseala pe altii, in special persoane vulnerabile, care se lasa usor pacalite.
-vand droguri sau obliga anumite persoane sa cerseasca pentru ei.
In contextul economic actual, marcat de pandemie, fii atenta/atent la toate anunturile de angajare care se fac, fiindca oferta nu este asa de bogata. Turismul lucreaza la jumatate din capacitatea sa in toata lumea, restaurantele si terasele la fel.

>