Breaking news

Andrei Chiliman, plasat sub control judiciar. Două luni nu își poate exercita funcţia de primar al Sectorului 1

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman a scăpat de arestul preventiv, fiind plasat vineri seară, de Înalta Curte, sub control judiciar timp de 60 de zile. Drept urmare, timp de două luni, liderul PNL nu își poate exercita funcția de primar.

andrei chilimanÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, vineri noapte, ca Andrei Chiliman, Vlad Moisescu, Ioana Costescu şi Ion Brad să fie cercetaţi în libertate, sub control judiciar, în dosarul penal în care sunt acuzați că primeau șpăgi de la firmele cărora le acordau în mod preferențial, contractele de lucrări publice.

Vlad Moisescu, fostul trezorier al PNL, şi Ioana Costescu, consilierul personal al primarului Andrei Chiliman, sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi trafic de influenţă, iar Chiliman şi consilierul local din Sectorul 1 Ion Brad, de constituirea a unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă.

Procurorii DNA i-au reţinut pe cei patru şi au cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea lor preventivă, propunerea fiind respinsă, vineri noapte, de instanţă, care a dispus măsura controlului judiciar.

În perioada în care se vor afla sub control judiciar, Chiliman, Moisescu, Costescu şi Brad au interdicţie să părăsească ţara fără încuviinţarea procurorilor şi sunt obligaţi să se prezinte la poliţie în zilele care vor fi stabilite prin programul de supraveghere, dar şi la procurori şi în faţa instanţei, ori de câte ori sunt chemaţi, precum şi să anunţe dacă îşi schimbă locuinţele.

Decizia de arestare preventivă poate fi contestată tot la instanţa supremă, care va decide definitiv dacă aceştia vor rămâne sub control judiciar, vor fi arestaţi preventiv sau plasaţi în arest la domiciliu.

Vlad Moisescu ar fi constituit un grup infracţional încă din 2004, din care au făcut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman şi Ion Brad, urmărind „comiterea unor fapte de corupţie care să genereze obţinerea unor comisioane cuprinse între 10 şi 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare de la agenţii economici favorizaţi în câştigarea procedurilor de achiziţie publică şi pe parcursul derulării contractelor încheiate cu Primăria Sectorului 1”.

Vlad Moisescu ar fi fost creierul acestui mod de operare, iar Ioana Costescu, care îi respecta cu stricteţe „ordinele”, le impunea funcţionarilor Primăriei Sectorului 1 şi controla modul în care aceştia le execută, motiv pentru care „toţi funcţionarii primăriei o ştiau de frică”. Totodată, Ioana Costescu ar fi reprezentat interfaţa lui Moisescu în relaţiile cu reprezentanţii firmelor care aveau contracte cu Primăria şi care trebuiau să remită cei 10-15% ceruţi din banii încasaţi din contractele atribuite ilegal.

Andrei Chiliman a declarat sâmbătă, la plecarea de la Secţia 1 Poliţie, unde a venit pentru respectarea controlului judiciar, că nu are de gând să demisioneze din funcția de primar, negând că există dovezi cum că el ar fi luat șpagă.

 

„Nu au existat bani, nu s-a luat şpagă, nu s-a dat şpagă. O să vin deocamdată de două ori pe săptămâna”, a spus Andrei Chiliman.