Breaking news

Andrei Bîrsan şi-a lansat albumul „Trecut-au anii. Bucureștiul de ieri și de azi”

Albumul ”Trecut-au anii … Bucureștiul sfârșit de secol XX comparat cu anii actuali” a apărut la Editura Corint, Colecția Istorii urbane. Lansarea oficială va avea loc pe 10 decembrie, de la ora 18:30, la Librăria Cărturești Carusel.

Albumul foto face paralela între Bucureștiul de azi și cel de acum 30 de ani.

„Trecut-au anii. Bucureștiul de ieri și de azi” cu fotografii făcute de mine, Andrei Bîrsan. Cele vechi le-am făcut în perioada 1980 – 2000, cele noi în anii 2018 și 2019. Trecut-au anii, album cu un București chinuit de comuniști, comparat cu unul în căutarea identității, câteodată mai frumos, câteodată mai urât sau chiar distrus de interesele unora. Vă propun, așadar, să (re)descoperiți Bucureștiul de la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI. Albumul îl dedic puiuților mei Mihaela și Andreia Bîrsan soție și fiică. Am avut norocul să încep să fotografiez chiar în perioada în care Bucureștiul era în plină demolare, începând cu toamna lui 1979. Fotografiile făcute spun povestea orașului și a noastră, așa cum a fost, așa cum am trăit în școala generală, liceu și facultate. În anul 2016 am înființat Centrul de memori vizuală a Bucureștiului www.bucurestiulmeudrag.ro„, a declarat Andrei Bîrsan.

La eveniment participă:

Andrei Bîrsan, fotograf
Mihai Fulger, critic de film – un capitol este dedicat cinematografelor bucureștene
Adrian Majuru, coordonatorul colecției Istorii urbane

Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.

Despre realizarea albumului
Fotografiile vechi le-am făcut în perioada 1980-2000 cu aparate pe film, Smena Symbol, Zenit E cu Helios de 58 mm si Pancolar de 50 mm, Orizont, Liubitel și după 1998 Canon 500N. Filme ORWO, Foma, câteva rusești, Fortepan, Azopan, am și un Ilford, Konica și Agfa Color. Toate fotografiile alb negru au fost developate de mine și din păcate majoritatea sunt supraexpuse și supra developate rezultând granulație mare.

Fotografiile actuale le-am facut, majoritatea cu Sony RX100 IV, m-a ajutat foarte mult. Am mai folosit Canon 6D cu 40mm și Fuji X100F. Toate au fost trase RAW și prelucrate mai cald cu Adobe Photoshop.

Nu am căutat să respect exact același punct de fotografiere cât atmosfera acestor ani chiar mă întreba Florin Alexandrescu de ce nu am așteptat să treacă mașina și după aceea să fotografiez, am vrut să fie cât mai reală fotografia actuală.