Breaking news

Anchetă extinsă în cazul cărnii de cal din lasagna britanicilor

Ministerul Agriculturii a demarat ample verificări în România prin intermediul ANSVSA la firmele indicate de autoritățile franceze, ca fiind furnizoarele cărnii de cal.

lasagnaMinisterul Agriculturii a fost notificat vineri, prin intermediul Sistemului Rapid de Alertă al Comisiei Europene cât și de serviciile veterinare din Franța cu privire la existența cărnii de cal în lasagna vândută în Marea Britanie. Însă nu s-au primit date exacte privind lotul, cantitatea de carne, cât și alte date privind traseul acesteia.

Ministrul Daniel Constantin a precizat că nicio autoritate fie ea franceză sau britanică, nu a precizat faptul că ar fi incriminate firme din România, ci doar firma Findus din Franța dat vina pe firmele românești care i-ar fi furnizat carnea.

Ministrul Agriculturii a precizat că niciuna dintre cele două firme indicate de francezi nu exporta direct carne de vită sau de cal către firma Findus, ci prin intermediar aflați în Olanda și Cipru.

Până în prezent în urma derulării anchetei, rezultă că una din unități este aproape  exclusă urmare a faptului că a livrat pe piața Uniunii Europene numai carne de cal.

Pentru cea de-a doua unitate în momentul de față se verifică listele de trasabilitate cu locurile de descărcare și documentele aferente, ancheta nefiind încă finalizată din cauza volumului mare de activitate al acestei unități precum și din lipsa elementelor de identificare solicitate autorităților franceze.

Reiterăm faptul că nu este vorba de o alertă europeană ca urmare a unui potențial pericol cu implicații asupra siguranței alimentare, de natură să pună în pericol sănătatea publică, ci de o notificare privind fraudarea prin substituție a cărnii de vită cu cea de cal.

România nu a primit din partea autorităţilor franceze date concrete privind loturile de carne de cal care au făcut obiectul schimburilor intracomunitare în Franţa, deşi reprezentanţii ANSVSA au luate legătura cu instituţiile abilitate şi au demarat deja controale la cele două abatoare româneşti suspectate de fraudă.

Până în momentul de faţă toate sursele indică faptul că unităţile au efectuat corect schimburile intracomunitare în Franţa cu carne de cal şi carne de vită.

Agenţia Britanică pentru Siguranţă Alimentară (FSA) a anunţat joi că a descoperit că lasagna marca Findus, care ar trebui să conţină carne de vită, conţinea în anumite cazuri chiar 100% carne de cal, iar acest produs era fabricat de compania franceză Comigel.

Preşedintele companiei franceze Comigel, Erick Lehagre, a anunţat vineri că produsul, respectiv carnea de cal folosită în lasagna considerată de vită, provenea de la un producător român. De asemenea, grupul agroalimentar suedez Findus a acuzat sâmbătă furnizorul de carne pentru lasagna, societatea franceză Spanghero, că a livrat carne de cal din România cu menţiunea ‘carne de vită’.

Ziarul The Sun susține că în România au fost sacrificați cai sălbatici și vânduți pe post de carne de vită.

>