Breaking news

Ana Maria Nedelcu nu va fi extrădată în Canada! Înalta Curte a anulat hotărârea Curții de Apel București

Ana Maria Nedelcu scapă de extrădarea în Canada. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins definitiv marți cererea formulată de autoritățile judiciare canadiene de extrădare a Anei Maria Nedelcu, acuzată că și-a răpit copilul născut în Canada și l-a adus în România.

anamaria nedelcuÎnalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins marţi cererea formulată de autorităţile judiciare canadiene de extrădare a Anei Maria Nedelcu. Practic judecătorii Curții Supreme au anulat decizia judecătorului Adrian Podar de la Secţia a I-a penală a Curţii de Apel Bucureşti care a hotărât extrădarea româncei Anamaria Nedelcu în Canada pentru a fi judecată pentru răpire internațională.

Românca era șocată de decizia Înaltei Curți și a declarat la Antena 3 că nu îi vine să creadă și că așteaptă decizia scrisă: Nu îmi vine să cred! Eu de asta am venit în România, să fiu apărată. A fost un stres uriaș. Înainte să mă bucur, vreau să văd decizia scrisă. E o minune, dar s-a aplicat legea. Am încercat să-mi feresc copilul de toate traumele. Am făcut o plângere la Klaus Iohannis împotriva judecătorului de la Curtea de Apel, iar acesta a remis un memoriu la CSM. Poate am avut ghinionul de a nimeri eu la acel judecător. Există pericolul ca fiul meu să fie trimis în Canada, am făcut memoriu către prim-ministrul Cioloș. Deocamdată e suspendată expulzarea lui în Canada, dar mâine se judecă recursul, vom avea mari emoții.

Pe 24 mai, Curtea de Apel București a admis cererea de extrădare formulată de autoritățile judiciare canadiene în cazul Anei Maria Nedelcu, acuzată că și-a răpit copilul născut în Canada și l-a adus în România. Decizia a fost luată de judecătorul Adrian Podar, cel care de altfel a și arestat-o pe femeie pe 13 aprilie, aceasta fiind eliberată apoi după o săptămână.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București au atacat decizia Curții de Apel București, arătând că nu sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege pentru admiterea cererii de extrădare, raportat la infracțiunea corespondentă din legislația penală română.

Ana Maria Nedelcu a anunțat că a cerut sprijinul premierului Dacian Cioloș pentru a interveni pe cale diplomatică în favoarea sa.

“Am depus un memoriu și la primul ministru, pentru că am aflat că acesta merge într-o vizită diplomatică în Canada luna aceasta. Și pe această cale am solicitat sprijinul, atât pentru mine, cât și pentru copilul meu, care și el este în pericol de a fi returnat într-o viață de abuz în Canada”, a declarat femeia, potrivit Agerpres.

Autoritățile canadiene au trimis în România o cerere de extrădare formulată pentru Ana Maria Nedelcu, urmărită penal în Canada pentru săvârșirea infracțiunii de răpire cu încălcarea unui ordin de custodie, faptă prevăzută de art. 281 alin. 1 din Codul penal canadian, pedepsită cu închisoare de până la 10 ani.

În documentele transmise de statul canadian a fost descrisă fapta săvârșită de Ana Maria Nedelcu, constând în aceea că, în 2014, aceasta a plecat în România împreună cu copilul său minor, încălcând ordinul de custodie emis de o instanță canadiană, ordin prin care drepturile părintești privindu-l pe minor erau exercitate de ambii părinți.

Anamaria Nedelcu a locuit în Canada până în 2014 când a decis să plece alături de unul dintre copii săi minori, deși pentru acesta avea ordin comun de custodie alături de tatăl lui. După plecare, tatăl copilului a făcut plângere penală iar acum femeia este urmărită penal pentru răpire și încălcarea unui ordin comun de custodie, fapte pentru care, în Canada, riscă până la 10 ani de închisoare.

>