Breaking news

Ana Cerniciuc, artistul plastic care dă viaţă lutului polimeric

Ana Cerniciuc este cel mai cunoscut artist plastic din România care creează figurine din lut polimeric. Pentru că inclusiv lumea artistică s-a adaptat timpurilor moderne, Ana a devenit cunoscută în mod special cu ajutorul reţelei de socializare Facebook.

Ciupakabra” este numele paginii de Facebook şi a proiectului pe care Ana Cerniciuc îl derulează în prezent. “Nu am avut nici un plan prestabilit”, spune Ana. “Totul a pornit de la sine, prin experiment. Întâi am creat un blog, apoi o pagină de Facebook, făcută la Costineşti, într-o vară, la orele amiezii, apoi comenzi şi mult joc… Nu ştiu exact ce reprezintă Facebook pentru alţii, însă pentru mine e spaţiul liber, unde pot să mă manifest artistic, pentru că provocari apar continuu, iar curiozitate şi rabdare se pare ca mai am. Esenţial pentru activitatea aceasta este feedback-ul celorlalţi, care aici -se pare- e unul pozitiv, iar aripilor mele nu le ramane decât să zboare fericite…

Despre începutul carierei sale de artist plastic, Ana Cerniciuc explică: “Am terminat un liceu de artă, secţia grafică, iar la facultate am urmat designul ambiental. Debutul artistic s-a facut treptat, prin participarea la concursuri, încă din timpul liceului. Mi-au plăcut în mod deosebit orele de grafică şi sculptură, unde eram toată numai lut…”, spune Ana zâmbind. “În facultate am făcut o pauză de la modelaj, apoi printr-un accident fericit am descoperit lutul polimeric zis şi fimo, iar aici pasiunea din timpul liceului prinde a se manifesta.”

Figurinele sale sunt confecţionate de obicei din lut polimeric, dar pentru că a primit solicitări din partea unor cofetării din România, Ana lucrează inclusiv cu fondant şi marţipan. În ceea ce priveşte sursele de inspiraţie pentru modelaj: “Inspiraţie peste tot la 360 de grade. Îmi plac mult desenele animate, verdele, acuarela, culorile suculente, monştrii, expresiile faciale, detaliile anatomice / organice, liniile grafice, figurile geometrice, oramentele decorative, mozaicul…

Întrebată dacă un artist poate trăi în România de astăzi de pe urma creaţiilor proprii, Ana Cerniciuc declară că acest lucru este posibil, în anumite circumstanţe: talent, muncă şi spirit critic. “Artiştii chiar sunt spirite libere… Rutina le toceşte din talent şi de aceea au nevoie mereu de noi stimuli şi provocari… Dacă munceşte foarte mult şi cu multă pasiune şi îşi apreciază în primul rând el creaţia la justa valoare – poate cu siguranţă.”

Cât despre planurile de viitor, Ana spune: “Momentan mă mut în chirie, pentru că anii de cămin mi-au cam ajuns. Voi avea spaţiul meu personal, care poate naşte noi idei, pe care eu momentan nu le cunosc, dar e timp pentru noi revelaţii. Nu am un plan de bătaie. Vreau să fiu bună şi foarte bună în ceea ce fac. Mai nou, îmi place să lucrez figurine pentru torturi, am mereu noi şi noi idei, pe care vreau sa le materializez.

valentin.spinu@exclusivnews.ro