Breaking news

Ana Blandiana și Cătălin Răducanu participă la Gala Corneliu Coposu de la Chișinău

Cea de-a VI-a ediție a Galei Corneliu Coposu se va desfășura la Chișinău, pe 10 și 11 noiembrie 2023, evenimentul principal fiind programat la „Sala cu Orgă”, edificiu istoric și de prestigiu care a fost inaugurat în anul 1901. Printre invitații speciali se numără îndrăgita scriitoare Ana Blandiana și pianistul Cătălin Răducanu.

Ana Blandiana a fost interzisă la publicare de 3 ori în perioada comunistă ca fiică a unui deținut politic și pentru publicarea unei parodii a dictatorului Ceaușescu. În noiembrie 1990 a fost unul dintre inițiatorii Alianței Civice și președinte în perioada 1991-2001. În anul 1993 a inițiat și a realizat alături de Romulus Rusan, sub egida Consiliului Europei, primul Memorial al Victimelor Comunismului și al Rezistenței din lume (Sighet, România).

”Până la urmă, singurul lucru cu adevărat de folos în istorie (indiferent ce fel de istorie) sunt modelele. În absenţa lor, ideile şi chiar acţiunile nu folosesc la nimic, ci trec fără să lase urme, ca şi cum n-ar fi existat, ca şi cum toate eforturile pe care le-au presupus nu s-ar fi produs sau s-ar fi produs degeaba. Prin toate caracteristicile personalității si biografiei sale, dar mult mai mult, infinit mai mult decât aceste caracteristici, Corneliu Coposu a rămas în conștiința publică a contemporaneității lui ca model. Mai mult decât ca victimă a represiunii comuniste, mai mult decât ca om politic, mai mult decât ca gânditor al democrației creștine românești, deși a reprezentat toate aceste ipostaze exemplar, Corneliu Coposu va rămâne în această istorie și în această țară, ca unicul model de pe scena politică, fără de care hotărârea de a nu renunța și speranța că totul va mai putea fi îndreptat n-ar mai fi avut cum să existe.” Ana Blandiana, text apărut în volumul ”25 de ani fără Senior”, editura Vremea, 2020.

Cătălin Răducanu este absolvent al Colegiului Național de Arte “Dinu Lipatti” și al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. A câștigat numeroase concursuri naționale și internaționale, având privilegiul de a susține concerte în Germania, Ungaria, Franța și Italia. Pe lângă profesionalismul și dăruirea cu care interpretează muzica clasică, Cătălin Răducanu desfășoară proiecte în care cântă jazz, fiind și compozitor.

Ediția acestui an a Galei Corneliu Coposu mai are un impact deosebit de important pentru Republica Moldova: sumele strânse în urma evenimentului vor fi folosite pentru a susține amenajarea unicului Complex muzeal în aer liber în memoria victimelor represiunilor politice, care se dezvoltă în satul Mereni, raionul Anenii Noi. Acest muzeu în aer liber reprezintă un element unic de patrimoniu și memorie colectivă a Republicii Moldova, un spațiu de comunicare și de educație morală pentru tineri.

Evenimentele dedicate personalității marelui om politic Corneliu Coposu au debubat deja la Chişinău cu expoziția „Corneliu Coposu, o viață întreagă pentru principii și valori” ce este amplasată pe gardul Muzeului Național de Istorie a Moldovei (str. 31 August 1989 nr.121 A, Chişinău) și va putea fi vizitată în perioada 1-30 noiembrie 2023.

Vor continua în 10 noiembrie 2023 cu o dezbatere despre istorie, memorie și valori comune la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” (ora 11:30) și o lansare de carte la Librăria Cărturești din incinta Muzeului Național de Istorie a Moldovei (ora 17:00).

În ziua de 11 noiembrie 2023 va fi o prezentare a proiectului Complexului muzeal în aer liber în memoria victimelor represiunilor politice (ora 10:00, Mereni) și Gala Corneliu Coposu la Sala cu Orgă din Chișinău (ora 18:30).

Toate aceste evenimente sunt organizate de Fundația Corneliu Coposu în colaborare cu Fundația Hanns Seidel, Ambasada României în Republica Moldova, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Fundația Academia Civică, Complexul muzeal în aer liber în memoria victimelor represiunilor politice, Fundația Culturală Memoria, Sala cu Orgă, Muzeul Ororilor Comunismului în România, Festivalul de Film și Istorii Râșnov, Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova, Primăria Mereni, Casa Memorială „Iuliu Maniu”, Bădăcin, Genesis, Asociația Națională a Tinerilor Istorici din Moldova, Librăria Cărturești.

 

>