Breaking news

Ana Birchall convoacă Comisia de Buget pentru rezolvarea creditelor în franci elvețieni

loading...

Deputatul PSD, Ana Birchall solicită convocarea de urgență a Comisiei pentru buget-finanțe din cadrul Camerei Deputaților, pentru a aproba soluțiile propuse de ministrul Finanțelor, domnul Darius Vâlcov, cu privire la creditele bancare ale românilor, luate în franci elvețieni.

Ana Birchall - franci elvetieniCreșterea alarmantă a francului elvețian ca urmare a deciziei Băncii Naționale a Elveției, a determinat-o pe deputatul PSD Ana Birchall, să solicite convocarea Comisiei de Buget, în plină vacanță parlamentară ca să susțină propunerile Ministrului Vâlcov, și să ajute astfel românii care au credite în franci elvețieni și riscă să rămână fără case.

”Am solicitat biroului Comisiei pentru buget-finanțe a Camerei Deputaților să convoace în cel mai scurt timp membrii comisiei pentru a susține soluțiile propuse de ministrul Finanțelor, domnul Darius Vâlcov, în urma discuțiilor cu reprezentanții BNR și pentru promovarea altor măsuri legislative complementare pentru ajutorarea celor afectați de fluctuațiile cursului  de schimb ale francului elvețian”, a declarat Ana Birchall.

 Deputatul PSD Ana Birchall spune că este imperativ ca toate pârțile implicate să se așeze la aceeași masă pentru găsirea de soluții echilibrate care pot fi puse în practică, salutând propunerea lui Ponta: Vreau să salut iniţiativa domnului prim-ministru Victor Ponta şi a domnului ministru de Finanţe Darius Vâlcov, care respectând principiile unei pieţe libere, au propus soluții, împreună cu reprezentanţii BNR pentru a veni în sprijinul zecilor de mii de oameni afectaţi de creşterea ratelor datorate exclusiv fluctuaţiilor cursului de schimb valutar a francului elveţian. Solicit biroului Comisiei pentru buget-finanțe a Camerei Deputaţilor să convoace în cel mai scurt timp membrii Comisiei pentru a susţine soluţiile propuse de ministrul Finanţelor, domnul Darius Vâlcov, în urma discuţiilor cu reprezentanţii BNR şi pentru promovarea altor măsuri legislative complementare pentru ajutorarea celor afectaţi de fluctuaţiile cursului  de schimb al francului elveţian. Amendarea OUG nr. 46/ 2014 privind re-scadenţarea creditelor prin majorarea plafonului de la 2200 lei brut la 2500 lei net este un prim pas pentru ajutorarea a peste 80% dintre cei care au credite în franci elveţieni.

Deputatul PSD susține că: această măsură susținută complementar de adoptarea proiectului de lege pe care l-am inițiat privind conversia creditelor din monede străine în moneda naționala având la bază Directiva Europeană 2014/17/UE a Parlamentului European și a Consiliului privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidențiale și de modificare a Directivelor 2008/48/CE și 2013/36/UE și a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010, precum și a altor facilităţi fiscale cum ar fi reducerea impozitului pe venit până la 900 de lei oferă tuturor românilor ameninţaţi că îşi vor pierde agoniseala de o viaţă datorită creșterii ratelor bancare exclusiv din cauza fluctuaţiilor de schimb valutar, soluţii responsabile, care pot fi puse în practică, nu soluții demagogice şi politicianiste.

Ana Birchall transmite și un mesaj băncilor: Fiecare bancă trebuie să înţeleagă că a avea în portofoliu credite neperformante care devin active toxice le afectează negativ propriul bilanţ bancar. Fiecare bancă trebuie să înţeleagă că este şi în interesul lor economic să promoveze în regim de urgenţă soluţii pentru a evita creşterea numărului creditelor neperformante în franci elveţieni şi să îi ajute pe toţi românii aflaţi acum în necaz să nu fie executaţi silit şi să îşi poată plăti ratele la un curs suportabil. Românii nu mai trebuie să trăiască permanent cu frica că îşi pot pierde agoniseala de o viaţă şi că pot fi aruncaţi în stradă pentru că rata bancară a crescut de la lună la lună datorită creșterii cursului de schimb valutar.

loading...