Breaking news

AMR nu o vrea pe Oana Hăineală în fruntea CSM

loading...

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) nu este de acord cu alegerea  procurorului Oanei Hăineală  în funcţia de preşedinte al Consiliului.

oana hainealaOana Hăineală Schmidt este contestată puternic de către Asociația Magistraților din România care a decis convocarea, miercurea viitoare, a Consiliului Director în vederea discutării acestei probleme.

Asociaţia Magistraţilor din România consideră un lucru nefiresc şi nelalocul lui alegerea în funcţia de preşedinte al organismului care garantează independenţa justiţiei a unui procuror a cărui activitate este supusă controlului ierarhic şi care funcţionează sub autoritatea ministrului justiţiei. Controlul ierarhic exercitabil conform Constituţiei asupra unei persoane care conduce o instituţie reprezintă o formă de control asupra instituţiei înseşi„, se arată în comunicatul de presă al AMR.

Asociația Magistraților precizează faptul că dincolo de interdicţii legale exprese, interpretarea sistematică şi teleologică a Constituţiei şi a legii de organizare a CSM ‘duce fără putinţă de tăgadă’ la concluzia că, în calitate de garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii poate fi condus doar de un preşedinte judecător.

Procurorul Oana Schmidt-Hăineală a fost aleasă vineri, în funcția de preşedinte al CSM, cu 10 voturi pentru şi opt împotrivă, fiind pentru prima dată în istoria Consiliului când un procuror ocupă acest post.

loading...