Breaking news

În urmă cu 60 de ani, americanii au proiectat farfurii zburătoare după ideile unui român

Arhivele Naționale din Statele Unite ale Americii au scos la iveală un document fascinant creat de un român, în baza căruia americanii au creat farfurii zburătoare.

Aviația militară americană a lucrat în anii ’50 la o farfurie zburătoare în baza unui proiect creat de un român.

Aeronava se numea Project 1794 și a fost proiectată de către US Air Force și de Avro Canada în anii ’50, mai exact prin 1956.

Într-un memo declasificat de curând, care pare a să fi fost concluzia de la finalul proiectării, farfuria zburătoare ar fi fost capabilă de viteze Mach 3 sau Mach 4, adică aproape 5.000 de kilometri pe oră și s-ar fi deplasat la 30 de kilometri altitudine, cu o autonomie de 1.850 de kilometri.

În prototip, farfuria zburătoare s-ar fi deplasat prin rotirea unui disc exterior sub efectul Coandă, numit așa după românul Henri Coandă. Manevrele s-ar fi făcut prin deplasarea unor vane asemănătoare cu manevrarea unui avion obișnuit. Prototipul ar fi fost în stare să decoleze vertical.

Avro Canada chiar a pus în practică acest concept, la o scară mult mai mică, dar aparatul nu a prins mai mult de 60 de kilometri pe oră și nu s-a ridicat la mai mult de un metru de la sol.

>