Breaking news

Amenzi de aproape jumătate de milion de euro, aplicate în 5 zile pentru munca la negru

Inspecţia Muncii a aplicat în doar cinci zile de control, desfășurate în perioada 8-12 decembrie, amenzi în valoare de 418.704 de euro şi a depistat 205 de persoane fără contracte individuale de muncă.

amenzi inspectia munciiÎn prag de Crăciun, plouă cu amenzi la firmele care lucrează cu angajeazi fără forme legale.  Inspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 8-12 decembrie 2014, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 1.842.301de lei, adică 418.704 de euro.

“Atragem atenţia celor care prestează muncă fără forme legale că, pe lângă lipsa asigurărilor de sănătate şi neplata pentru munca depusă, ei se expun riscurilor de accident de muncă şi că inspectorii de muncă intervin pentru încheierea contractelor individuale de muncă în formă scrisă, de fiecare dată când sunt sesizaţi”, a declarat Dantes Nicolae BRATU, Inspector general de stat.

Au fost depistate 205 persoane care lucrau fără forme legale. Pentru aceasta a fost înaintată propunere de cercetare penală.

În domeniul relaţiilor de muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 1.462.301 de lei din care 1.040.001 de lei pentru muncă la negru. Au fost sancţionaţi 498 de angajatori.

18 persoane fizice au fost sancţionate contravenţional deoarece au acceptat să muncească fără forme legale de angajare. Pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără contracte individuale au fost înaintate 8 propuneri de cercetare penală.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, s-au aplicat 1801 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 380.000 de lei.

Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 28 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă.

Guvernul a decis în această săptămână ca Inspecţia Muncii şi Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială să fi desfiinţate. În locul acestora va fi formată, prin comasare, o structură unică, denumită Agenţia Naţională pentru Inspecţia Muncii şi Securitate Socială, ce se va afla în subordinea Ministerului Muncii.