Breaking news

Amenzi de 400.000 de euro pentru firmele care angajează la negru

În doar cinci zile, în perioada 23-27 februarie 2015, Inspecţia Muncii a aplicat amenzi în valoare de 405.977 de euro şi a depistat 175 de persoane fără contracte individuale de muncă.

amenzi inspectia munciiInspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada 23-27 februarie 2015, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 1.285.800 de lei, adică 405.977 de euro.

Au fost depistate 175 de persoane care lucrau fără forme legale. Dintre acestea 33 erau din județul Bacău. La o singură firmă cu obiect de activitate injectare mase plastice din acest județ au fost depistate 30 de persoane fără contracte individuale de muncă. Celelalte 3 au fost depistate la două firme care administrau baruri și jocuri de noroc.

Inspectorii de muncă au făcut 8 propuneri de cercetare penală pentru angajatorii care au primit la muncă mai mult de 5 persoane fără contracte individuale.

”Accidentele de muncă, bolile profesionale și riscurile la care se expun lucrătorii fac parte permanent din agenda inspectorilor de muncă. Suntem preocupați de evitarea oricărei situații care să genereze expunerea la pericol a muncitorilor fie ca vorbim de o situație care poate genera accidente, fie că avem în vedere evenimente petrecute deja și care să nu se mai repete. Totodată am intensificat controalele care vizează munca la negru pentru că venirea primăverii aduce și înflorirea acestui fenomen”, a declarat Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat.

În domeniul relaţiilor de muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 1.285.800 de lei din care 740.000 de lei pentru muncă la negru. Au fost sancţionaţi 431 angajatori din care 52 pentru muncă fără forme legale. Au fost sancționate 59 persoane fizice pentru că au acceptat să muncească la negru. Dintre acestea 25 erau din județul Bihor.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat  amenzi în valoare de 500.500 de lei. Pentru deficienţele constatate, inspectorii de muncă au dispus oprirea din funcţiune a 9 echipamente de lucru, toate în județul Prahova.

Este vorba de 3 compresoare, 3 încărcătoare frontale și 3 transpaleți. Inspectorii de muncă au dispus două sistări de activitate. Una dintre ele în județul Dolj, unui angajator care nu a asigurat malul la săpături efectuate la un bazin de decantare, cea de a doua în județul Satu Mare, la un căminul unei stații de pompare întrucât  exista riscul îngropării prin surpare a terenului.

Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 35 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă. Dintre acestea 13 au fost comunicate de Inspectoratul teritorial de muncă al  municipiului București.

Printre evenimentele de la București au fost și: situația unui agent de securitate dintr-un hypermarket, care în urma căderii a suferit un traumatism cranio-facial și implicarea unui șofer român într-un accident de circulație în Franța soldat cu spitalizarea acestuia.