Breaking news

Amenzi de 350.000 de euro pe final de 2014, pentru munca la negru

Pe final de 2014,  în perioada 15-19 decembrie, Inspecţia Muncii a aplicat amenzi în valoare de 348.329 de euro şi a depistat 131 de persoane fără contracte individuale de muncă.

amenzi inspectia munciiInspecţia Muncii a desfăşurat, în perioada  15-19 decembrie 2014, acţiuni de control în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 1.532.650 de lei, adică 348.329 de euro. Au fost depistate 131 de persoane care lucrau fără forme legale. Dintre acestea 35 au fost identificate în județul Timiș.

În domeniul relaţiilor de muncă s-au aplicat amenzi în valoare de 1.080.650 de lei din care 730.000 de lei pentru muncă la negru. Au fost sancţionaţi 389 de angajatori.

88 de persoane fizice au fost sancţionate contravenţional deoarece au acceptat să muncească fără încheierea unui contract individual de muncă. Dintre acestea, 76 au fost din judeţul Bihor.

Inspecția Muncii va acționa prin inspectorii de muncă în cele două domenii prioritare: relațiile de muncă și securitatea sănătatea în muncă pentru a crea un climat de siguranță și legalitate pentru angajați. Totodată vom comunica rezultatele din timpul controalelor și vom identifica exemplele de buna practică. Instituția și –a câștigat un loc bine determinat în conștiința publicului larg, fapt ce ne obligă și pentru viitor la seriozitate și profesionalism”, a declarat Dantes Nicolae BRATU, Inspector general de stat.

Pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane fără contracte individuale au fost înaintate 3 propuneri de cercetare penală. Angajatorii care riscă un dosar penal pentru muncă la negru sunt din județele Bihor, Cluj și Timiș.

În aceeaşi perioadă, în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă s-au aplicat  amenzi în valoare de 452.000 lei. Pentru deficienţele constatate inspectorii de muncă au dispus oprirea din funcţiune a 3 echipamente şi 2 sistări de activitate pentru a fi prevenite posibile accidente.

Angajatorii au comunicat către inspectoratele teritoriale de muncă 39 de evenimente care, în urma cercetărilor efectuate de inspectorii de muncă, vor fi încadrate sau nu ca fiind accidente de muncă.