Breaking news

Ambasadorul SUA își dă cu părerea despre cum trebuie organizat referendumul

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, își bagă iar coada în treburile interne ale României și dă indicații cum trebuie să se organizeze referendumul pentru demiterea lui Băsescu.

Prin intermediul unui comunicat de presă, Mark Gitenstein spune că este inacceptabilă desfăşurarea referendumului din 29 iulie după o legislaţie care nu este în concordanţă cu Constituţia.

”Prim-ministrul Ponta a solicitat Parlamentului României să convoace rapid o sesiune extraordinară pentru a adapta legislaţia referitoare la referendumul din 29 iulie conform recentei hotărâri a Curţii Constituţionale. Preşedinţii ambelor Camere ale Parlamentului ar trebui să acţioneze fără întârziere în acest sens. Prim-ministrul are absolută dreptate că este inacceptabilă desfăşurarea unui referendum care pare în neconcordanţă cu prevederile Constituţiei. Acest lucru ar provoca intenţionat o criză constituţională foarte periculoasă”, afirmă ambasadorul Gitenstein într-un comunicat transmis miercuri  agenției Mediafax.

De asemenea, ambasadorul SUA arată că atât prim-ministrul, cât şi preşedintele interimar i-au repetat angajamentul lor public de a respecta toate deciziile Curţii Constituţionale.

Gitenstein mai preciează faptul că: dacă devine evident că Parlamentul nu doreşte sau nu se poate reuni şi acţiona imediat, atunci Guvernul ar trebui să ia măsurile care sunt de competenţa sa pentru a se asigura că organizarea şi desfăşurarea referendumului sunt în deplină concordanţă cu recenta decizie a Curţii Constituţionale privind referendumul.

Declarațiile lui Gitenstein survin la o zi după ce Curtea Constituţională a decis că legea prin care s-au făcut modificări la articolul 10 din Legea referendumului este constituţională, în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente.

Adică pentru demiterea lui Băsescu, la referendum ar trebui să vină cel puțin 9 milioane de români.