Breaking news

Ambasada Israelului, deranjată de faptul că TVR 3 a difuzat un colind antisemit

Ambasada Statului Israel reacționează după ce TVR 3 a difuzat pe 6 decembrie, un colind antisemit. Oficialii Ambasadei se declarată profund îngrijorată de colindul interpretat de „Dor transilvan” şi difuzat de TVR3.

israel - tvr 3 colind fascistPrin intermediul unui comunicat de presă, Ambasada Israelului îşi exprimă „îngrijorarea profundă faţă de un colind interpretat de grupul «Dor transilvan» condus de domnul Tiberiu Groza, şi difuzat în timpului unei emisiuni a TVR3, la 6 decembrie 2013, şi care include mesaje puternic antisemite”.

Ambasada Statului Israel apreciază drept: foarte îngrijorător faptul că un astfel de colind a apărut în media românească, în special la TVR. Date fiind eforturile depuse şi de Guvernul României şi de cel al Statului Israel de a combate xenofobia, rasismul, antisemitismul şi discriminarea în toate formele, ar trebui să fim alarmaţi de astfel de manifestări care ar putea da un impuls sentimentelor antisemite din România”, se mai arată în comunicat. Ambasada speră că autorităţile române competente vor lua „măsurile potrivite pentru ca astfel de incidente condamnabile să nu se mai întâmple.

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlățean consideră inacceptabil incidentul de la TVR 3, fiind indignat de acest lucru și cere Parchetului, CNA și CNCD să ia măsurile care se impun.

Consider profund inacceptabil ca în secolul XXI,  antisemitismul să continue să se manifeste sub diverse forme. Am luat act cu îngrijorare şi indignare de emisiunea difuzată pe postul TVR3, la data de 6 decembrie 2013. Condamn cu fermitate orice fel de manifestări antisemite, cu atât mai mult dacă se întâmplă ca acestea să fie propagate, chiar şi involuntar, posibil din ignoranţă, prin intermediul unei instituţii de presă de interes public. România s-a angajat, de peste un deceniu, într-un efort coerent şi conştient de reconciliere cu trecutul şi recuperare a propriei istorii. Cred că acţiunile întreprinse în această perioadă – multe dintre ele îndreptate în direcţia programelor educaţionale – au avut efect şi au contribuit la educarea tinerelor generaţii în spiritul toleranţei şi al adevărului. Incidente, precum cel de la TVR 3 ne arată că nu trebuie să relaxăm eforturile pe care le facem, ci dimpotrivă, trebuie să încercăm ca mesajele pe care le transmitem să ajungă în toate segmentele societăţii noastre. De asemenea, aş vrea să subliniez că România are un cadru legislativ bine pus la punct în ceea ce priveşte combaterea antisemitismului, negarea Holocaustului şi promovarea personalităţii unor persoane vinovate de crime de război. De aceea, îmi exprim public aşteptarea legitimă că instituţiile abilitate, CNA, CNCD, Parchetul General, precum şi Comisiile parlamentare de specialitate vor lua măsurile care se impun pentru a investiga, sancţiona şi respectiv a preveni astfel de situaţii întru totul reprobabile”, a declarat Titus Corlățean.

La rândul său, Gigel Știrbu, președinte al Comisiei de Cultură din Camera Deputaților, a criticat difuzarea pe postul național de televiziune a materialului reprezentând un colind antisemit. Deputatul liberal a precizat că în România astfel de manifestări nu își au locul, ele fiind respinse de societate și reglementate prin legislație.

Materialul publicat de televiziunea publică reprezintă o eroare apărută în politica editorială a postului. Asemenea lucruri nu trebuie să existe loc în nici un cadru al opiniei publice românești, cu atât mai puțin la postul național de televiziune. Totodată, pentru ca astfel de materiale să nu mai apară, trebuie să existe o administrare atentă a unor asemenea instituții, iar în același timp să fie acordată o mai mare atenție și politicii editoriale. În mass-media, în special, trebuie să existe o decență și o echidistanță, iar astfel de manifestări să fie respinse.  PNL dezavuează astfel de mesaje pe subiecte care au un impact social important, indiferent de forma pe care acestea o îmbracă. În România orice manifestări cu un caracter antisemit nu își au locul și sunt respinse de societate și reglementate prin legislația țării noastre. România reprezintă la nivel internațional una dintre țările care dețin o legislație solidă și corectă, care garantează drepturile și libertățile minorităților. În calitate de președinte al Comisiei de Cultură sper ca viitorul Consiliu de Administrație al postului public de televiziune, împreună cu noua conducere, să aibă o politică editorială corectă și lipsită de asemenea derapaje”, a afirmat Gigel Știrbu.

Grupul de colindători din Ansamblul “Dor transilvan” a cântat la TVR 3, un colind în care este folosit de mai multe ori termenul “jidov”, în mesaje antisemite.

Iată un fragment din respectiva colindăA născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum.

În loc să își ceară scuze în mod public pentru gafa impardonabilă, TVR se spală pe mâini și spune că  ”alegerea colindelor interpretate de ansamblul “Dor transilvan” a aparținut Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Cluj”, studioul TVR Cluj NU avea cum să facă o selecție a repertoriului, iar interpretarea colindei respective a fost “o alegere neinspirată”.