Breaking news

Alipiniștii români ar putea să fie evacuați de pe vârful Nanga Parbat, din cauza teroriştilor talibani

Echipa Românească care a plecat în Himalaya, pe vârful Nanga Parbat – 8126 m, din Pakistan, pentru o ascensiune a muntelui în premieră românească, s-ar putea să fie evacuaţi de pe munte, din cauza teroriştilor talibani.

Nanga ParbatÎn timp ce echipa românească, formată din Zsolt Torok – leader, Teo Vlad, Marius Gane, Bruno Adamcsek şi Aurel Sălăşan, se aflau în ascensiunea muntelui şi echiparea rutei, pe partea cealaltă a muntelui, în Tabăra de Bază Nanga Parbat, versantul Diamir a avut loc un atac terorist, ale cărui victime au fost 11 alpinişti aflaţi în acel moment acolo: 3 ucraineni, 2 slovaci, 2 chinezi, 1 lituanian, 1 nepalez, 1 pakistanez şi 1 chinez-american.

Sâmbătă/duminică noaptea, un grup format din 10 terorişti deghizaţi în poliţişti, au luat că ostateci 2 ghizi locali, au intrat peste cei aflaţi în tabăra de bază, le-au confiscate telefoanele şi banii, iar apoi i-au ucis, împuşcându-i.

Un alt chinez aflat în Tabăra a reuşit să scape şi s-a ascuns într-o rimaie, iar un bucătar pakistanez a reuşit să ascundă un telefon şi să anunţe ulterior autorităţile despre cele întâmplate.

Toate expediţiile de pe faţa Diamir au fost evacuate şi zona a fost închisă, însă la momentul actual încă nu se ştie dacă şi echipa românească va trebui să părăsească zona.

Din ultimele informaţii primite de la Muhammad Ali, reprezentantul Agenţiei Karakurum Magic Mountain din Pakistan agenţie care a organizat expediţia românească, în Tabăra de Bază Rupal se află doi poliţişti.

Însă nu se ştie încă dacă aceştia sunt prezenţi acolo pentru a evacua zona sau pentru a-i avea sub supraveghere pe cei din expediţia românească, singura prezentă pe acea faţă a muntelui.

Ieri, echipa românească a ajuns la altitudinea de 7.200 m, pe ruta Schell, de unde se vede şi tot versantul Diamir cu Tabăra de Bază aferentă acestuia, iar într-un mesaj trimis de liderul expediţiei,

Am tras atât de mult, nu vreau să se termine. Am stat la 7.200 m cu Aurel şi ne gândeam la drama din BC (Tabăra de Bază Diamir)”, a spus Zsolt Torok.

Dorinţa echipei româneşti este ca să-şi continue expediţia în siguranţă, mai ales acum, când echiparea traseului a fost făcută şi mai aşteaptă doar o fereastră de vreme bună pentru a începe ascensiunea finală spre vârful Nanga Parbat – 8126 m.

La ascensiunea muntelui nu se foloseşte oxigen sau şerpaşi, urcând şi echipând ei singuri traseul.

Vârful Nanga Parbat are 8.126 m şi este al nouălea ca înălţime din lume.

Expediţia a început pe data de 5 iunie iar Zsolt Torok a mai încercat să cucerească acest vârf într-o ascensiune solo, anul trecut, şi a avut parte de o experienţă la limita supravieţuirii.

>