Breaking news

Alina Mungiu Pippidi: Proba la română, o bătaie de joc naţională

Alina Mungiu Pippidi, preşedinta Societăţii Academice din România critică formularea  subiectelor la proba de limba şi literatura română a Bacalaureatului.

pippidiPipidi îi vede pe elevii care au dat Bacalaureatul anul acesta ca pe nişte copii fără apărare: „Circa 200 000 de elevi fără apărare au fost expuşi săpămîna aceasta unei imposturi şi bătăi de joc fără precedent, sub pretextul că îşi susţin bacalaureatul la limba română. Examenul a fost un exemplu de cum să nu formulezi subiecte, să propui bareme care arată ştiinţific, dar nu pot fi decît discreţionare dată fiind natura subiectelor, şi cum să stabileşti arbitrar ce se punctează şi ce nu. Ca în vechiul banc, cine absolvă trebuie să mulţumească şcolii nu că l-a făcut om, ci că nu l-a ruinat intelectual cu desăvîrşire. Reformismul se vădeşte din nou o formă fără fond la români, cu noi şi noi generaţii de sacrificiu”.

Preşedinta SAR sepră că dacă  acest examen va mai exista, „trebuie să testeze într-adevăr vocabularul (ce înseamnă holocaust, genocid, arierate, dobîndă, argument, speculaţie, etc) şi capacitatea de a construi sau înţelege un argument. Si nu pe cea de a deveni un critic literar ratat, ca autorul acestor subiecte.”

Mai mulţi profesori şi părinţi cred că atât Evaluarea Naţională, cât şi Bacalaureatul sunt două examene care îi bulversează pe elevii care au terminat cele două cicluri de studii. „Aceste examene au suferit schimbări majore din cauză unor miniştri care au vrut fiecare să lase ceva în urma lor, dar ceea ce au lăsat e numai haos în mintea copiilor”, a spus un părinte care a avut ambii copii în cele două examene.