Breaking news

Alina Gorghiu, audiată pe furiș de DNA în dosarul penal al lui Mihail Vlasov

Alina Gorghiu, co-președintele PNL, a fost audiată pe furiș de către procuroii DNA în dosarul penal al lui Mihail Vlasov, pentru ca presa să nu o surprindă când intra în sediul procuraturii.

alina gorghiu - dnaDNA aplică proceduri preferențiale pentru liderii PDL, pentru a-i feri de presă. După ce Ioan Oltean a fost audiat pe șest la DNA Oradea, într-un dosar penal în care e acuzat de trafic de influență, Alina Gorghiu a beneficiat de un tratament similar la sediul DNA din București.

Co-președinta PNL a fost audiată de procurori, în dosarul lui Mihai Vlasov. Aceasta este acuzată de procurori că ar fi semnat o lege privind Registrul Comerțului, la comanda lui Mihai Vlasov.

Alina Gorghiu a fost audiată la DNA în dosarul Vlasov pe 17 februarie 2015, exact în ziua în care cumnatul premierului Ponta era reţinut de procurori, la Ploieşti.

Abia azi, la patru luni de la audieri, informația a transpirat în presă.

Alina Gorghiu a spus că ea a promovat respectivul proiect de lege, neştiind cine l-a făcut, dar a motivat că l-a susţinut, ştiind că este al PNL.

Procurorii îl acuză pe Vlasov că dirija anumiţi parlamentari, pentru a se asigura că va obţine legea dorită.
În discuţiile telefonice pe care le-a purtat Vlasov, apare şi numele premierului Victor Ponta.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Mihail Vlasov, într-un nou dosar de corupţie, în care va fi judecat pentru dare de mită.

La data de 26 februarie 2013, inculpatul Mihail Vlasov, în calitate de președinte al Colegiului de Conducere al Camerei de Comerț și Industrie a României (C.C.I.R), i-a solicitat unui membru al Parlamentului României (deputat) să îi susțină interesele prin promovarea unui proiect de act normativ intitulat „Lege privind registratorii comerciali și activitatea de înregistrare în registrul comerțului”. Solicitarea a fost formulată în contextul demersurilor inculpatului de a influența adoptarea unui act normativ prin care Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) să poată prelua Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. Scopul determinant al acestui demers legislativ îl reprezenta controlarea veniturilor obţinute din activitatea desfăşurată de Registrului Comerţului. În schimbul susținerii proiectului de lege, Vlasov Mihail, în calitatea sa de președinte al Colegiului de conducere al Camerei Naționale, i-a promis deputatului respectiv, la cererea acestuia, că îl va numi în funcția de arbitru în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României. Deputatul respectiv era membru în Comisia juridică a Camerei Deputaților, comisie permanentă competentă să avizeze propunerile legislative, înainte ca acestea să fie supuse votului în plen. În baza înţelegerii anterioare, inculpatul Mihail Vlasov a pus pe ordinea de zi a şedinţei din data de 6 martie 2013 a Colegiului de conducere al C.C.I.R cererea deputatului de acordare a funcţiei de arbitru, a supus votului membrilor colegiului şi a votat alături de aceştia numirea deputatului respectiv în funcţia de arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă C.C.I.R.”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

În rechizitoriu se arată că numirea în funcția de arbitru se făcea la propunerea președintelui Colegiului de Conducere al Camerei de Comerț și Industrie a României, deținută de Mihail Vlasov, în baza depunerii unui dosar ce cuprindea documente relevante și în urma adoptării unei decizii de către Colegiul de Conducere al C.C.I.R., de asemenea condus de inculpatul Mihail Vlasov, acesta având o mare influență asupra celorlalți membri, care aprobau propunerile președintelui, fără a solicita lămuriri sau a formula obiecțiuni.

Mihail Vlasov a mai fost trimis în judecată într-un alt dosar penal, în aprilie 2014. Între timp, în acest prim dosar, fostul preşedinte al CCIR a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, de Curtea de Apel Bucureşti.
Vlasov este judecat sub control judiciar din 30 august 2014, după ce,din 24 aprilie 2014 a fost arestat la domiciliu, în dosarul în care este acuzat că a luat mită 200.000 de euro de la omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki.

În interceptări, mai apar, pe lângă numele lui Ponta şi al lui Gorghiu, şi parlamentari UDMR, dar şi Mona Pivniceru, care atunci era Ministru al Justiţiei.

Potrivit interceptărilor, Victor Ponta s-ar fi întâlnit cu Mihail Vlasov, fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

FRAGMENTE DIN INTERCEPTĂRI

„VLASOV MIHAIL: Am făcut legea, am obţinut şi semnăturile.
INTERLOCUTOARE: Da.
VLASOV MIHAIL: De la VAINER.
INTERLOCUTOARE: Da.
VLASOV MIHAIL: De la ALINA GORGHIU. De la KLARIK LASZLO, de la UDMR, un senator. De la ATTILA MARKO, un deputat, tot de la UDMR …Da, legea Registratorului Comercial… De la MIRCEA GROSARU şi de la FLORIN IORDACHE.”
—–
„…VLASOV MIHAIL: Dă-i telefon! „O iau s-o dau la alte…” Ca să fie semnătura lui ultima sau să renunţăm la ea. S-o semneze VAINER, MIRCEA GROSARU…
FLORIN IORDACHE: Da.
VLASOV MIHAIL: ALINA GORGHIU.
FLORIN IORDACHE: Da, mă, să văd că…
VLASOV MIHAIL: Notează-ţi pe hârtie.
FLORIN: Da, mă, îi ştiu. Aşa!
—-
ANDRAS: Domnul preşedinte, atunci haideţi să ă… încerc, să vorbesc cu domnul KELEMEN. Da? Să-l întreb dacă vrea el să semneze ca şi deputat ă… iniţiativa asta cu nouă Lege a Camerelor. Da?
VLASOV MIHAIL: Nu-i noua Lege a Camerelor. E Legea Registratorului Comercial. Da’lasă că mai vorbim!
ANDRAS: Legea Regis…
VLASOV MIHAIL: Îţi spun eu când am, când am formularul gata. Da?
ANDRAS: Bine.
VLASOV MIHAIL: Săptămâna viitoare.
ANDRAS: Bine. Bine. Bine.
VLASOV MIHAIL: Bine. Bine.
ANDRAS: Că aceşti doi oameni de care v-am spus…
VLASOV MIHAIL: Ar fi…Auzi? Ar fi grozav să semneze el.
ANDRAS: Ok!
VLASOV MIHAIL: Dar totuşi mă gândesc că poate e prea mult. Că el spune: ,,Băi, eu ca lider nu… Că dacă eu nu semnez, înseamnă că nimeni nu mai are altă părere.” Ai înţeles?
—-
VLASOV MIHAIL: Da’ nu… ea nu face nimic, mă, dacă nu-i spune premierul. Tu crezi că ea face? Ai găsit-o pe MONA să facă ceva fără să fie… ă… Nu, spune premierul.
ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA : Păi, da, da’ ca să-i spună premierul. Premierul din proprie iniţiativă nu-i spune că… să nu mă provoci, te rog frumos.
VLASOV MIHAIL: Păi nu, premierul îi spune pentru că mi-a promis mie şi pentru că eu insist să-i spună.
ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA: Da, da, da.
VLASOV MIHAIL: Păi, da.
ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA: Tu eşti un băiat prea deştept ca să crezi în prostii. Ce ţi-a promis!? Hai! Promets e noble!
VLASOV MIHAIL: Păi, cum adică ce mi-a promis? Că-mi dă Registru’.
ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA: Păi, aia e. A promite este nobil, a te ţine de cuvânt este…
VLASOV MIHAIL: Ei! Adevărat.
ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA: Atunci ce să discutăm?!
VLASOV MIHAIL: Dar… Nu, nu…
ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA: Eu sunt mai bătrână decât tine şi de aia am altă înţelegere.
VLASOV MIHAIL: Dragă, eu sunt la… la a treia promisiune făcută de prieteni din acelaşi spectru politic.
ŞTEFĂNESCU BRÂNDUŞA: Atunci ştii ce înseamnă! Atunci ştii ce înseamnă. A treia promisiune. E clar.
VLASOV MIHAIL: O dată, Alianţa DA, după aia din PNL, prin TĂRICEANU şi acum prin PONTA.
—-
VLASOV MIHAIL: Ăsta e un motiv, dar nu ăsta e singurul motiv. Motivul este că în toate discuţiile care le am, ăstea mai recente, acum câteva zile, săptămâna trecută, am fost întrebat de premier, care n-are nicio problemă să ne dea Regi… nicio problemă! Fii atent, te rog să reţii chestia asta şi s-o ridici la rang de, de…cum să spun, de extraordinalitate!
NICU: Extraordinar, da! Aşa este.
VLASOV MIHAIL: Ă…A spus: „Nu, am promis, eu vă dau…” Discuţia s-a purtat între mine, el şi ministrul justiţiei care a zis că are o problemă că îl…o presez cu Registrul, înţelegi! A zis ministra justiţiei.
NICU: A, şi cu cine, cu…cu primu’ ministru şi cu…
VLASOV MIHAIL: Da!
NICU: Da!
VLASOV MIHAIL: Şi cu ministrul justiţiei, în trei. Că i-am spus… măi, eu i-am spus ministrului, i-am spus: „Doamna…cutare, haideţi la primu’ministru să stabilim o dată pentru totdeauna, ca să nu te mai bat la cap cu chestiile astea cu Registrul şi cu… Să stabilim dacă mi-l dă, mi-a promis că mi-l dă.” Şi am fost la el şi el a spus: „Păi… Da’ de când, domnu’ preşedinte, v-am promis, de când eram…de când ne cunoaştem. Şi când am discutat am spus că eu sunt pentru şi eu am şi făcut o lege în sensu’ ăsta, semnată de mine şi de Tudor.” E adevărat, el a avut o lege care n-a mai intrat, cu…ca să ne dea Registrul înapoi, acu’ vreo cinci ani, ştii?
NICU: Da, da.
VLASOV MIHAIL: Şi-a zis ă… „Da’…” Zice: „Fii atent! Fii atent! Că PONTA, vreau să-ţi spun, că-i mare coardă, în sens bun. Nu-i vreun prostănac.”
NICU: Da, da.
VLASOV MIHAIL: Nu-i vreun prostănac.
NICU: Nu, e dibaci. E dibaci.
VLASOV MIHAIL: Cine crede că…Cine crede că-i un prostănac se înşeală amarnic.
VLASOV MIHAIL: Şi fii atent! Zice: „Aşa. Gata! Da, vă dau, dom’le!” Zice: „Domnu’…preşedinte, zice, da’…aici, zice, Registrul lucrează organizat în ţară, la nivel naţional, ca un sistem, dumneavoastră nu prea vă-nţelegeţi în ţară!”
NICU: He! He, he! I-auzi-l, bă frate!
VLASOV MIHAIL: Ai înţeles ce spun?
NICU: Da, da.
VLASOV MIHAIL: Pe cuvântul meu de onoare. Pe cuvântu’ meu de onoare.
Şi-am zis: „Domnu’ premier…” A zis: „Există şi judecăţi.” Era informat, mă.
NICU: Da. Da, da.

>