Alina Bica și Şerban Pop, fost șef al Fiscului, arestați preventiv pentru luare de mită

Alina Bica, fosta șefă a DIICOT și Șerban Pop, fost șef al ANAF, au fost arestați preventiv, miercuri, pentru 30 de zile, de către Înalta Curte, la cererea procurorilor DNA.

alina bica - serban popAlina Bica și Șerban Pop au ajuns în spatele gratiilor, după ce omul de afaceri Horia Simu a făcut un denunț la DNA în care a spus că le-a dat acestora zeci de mii de euro drept mită.

„Şerban Pop i-a precizat că dacă nu e de acord să dea suma de 1,5 milioane euro, va fi arestat şi urmărirea penală se va extinde şi asupra soţiei sale. Cum nu şi-a implicat niciodată soţia în afaceri, de teamă, şi-a dat acordul remiterii sumei de bani în următoarele trei luni, aşa cum precizase Pop Şerban”, este declaraţia lui Horia Simu.

230.000 de euro ar fi fost daţi lui Şerban Pop şi Alinei Bica pentru clasarea dosarului instrumentat de DIICOT. Fostul șef al Fiscului făcea pe intermediarul șpăgii, însă își oprea și el un comision extrem de generos. La Şerban Pop au rămas 210.000 euro.

Şefa DIICOT ar fi încasat 17.500 de euro, iar consilierul acesteia, transformat în denunţător, 2.500 de euro. Ionuţ Mihăilescu ar fi primit, spune el, de la fostul şef al Fiscului şi un ceas Rolex, puţin uzat, pentru a-i aminti Alinei Bica de dosarul care trebuia clasat.

Şefa DIICOT ar fi încasat banii chiar în apartamentul său din centrul Capitalei. La scurt timp, ar fi început să facă presiuni asupra procurorului de caz. În cele din urmă a repartizat dosarul altui subaltern.

“La sfârşitul lunii iunie 2014, pe un ton ridicat, numita Bica Alina Mihaela mi-a cerut să dau o soluţie deoarece este sub monitorizarea Inspecţiei Judiciare şi, mai mult, a insistat şi mi-a reproşat că, dacă nu pot da soluţie înseamnă că nu sunt procuror DIICOT”, este declaraţia procurorului de caz.

Acesta este cel de-al treilea dosar în care fosta şefă DIICOT, Alina Bica, este acuzată de fapte de corupţie.

Astfel că după patru luni de libertate condiționată, Alina Bica simte din nou cătușele pe încheieturile mâinilor și răcoarea beciului domnesc.

Potrivit DNA, în cursul anului 2014, inculpatul Pop Șerban a primit de la suspectul Simu Horia, om de afaceri, suma totală de aproximativ 230.000 euro (constând în două contracte de asistenţă juridică încheiate cu firmele acestuia din urmă şi suma de 150.000 euro cash), pentru a interveni la nivelul conducerii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, în scopul soluționării unui dosar penal care-l privea pe omul de afaceri, într-o manieră favorabilă acestuia din urmă.

La data de 8 noiembrie 2014, inculpata Bica Alina Mihaela în calitate de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a primit, pentru sine, în mod indirect, printr-un intermediar (martor denunţător în cauză), suma de 17.500 euro din totalul sumei de 20.000 euro, pe care acesta din urmă, în calitate de interpus, a primit-o de la inculpatul Pop Şerban.

Suma de 20.000 euro a reprezentat o parte din totalul sumei de aproximativ 230.000 euro ce a fost dată de suspectul Simu Horia în tranşe, pe parcursul a 8 luni, în cursul anului 2014, inculpatului Pop Şerban, pentru ca acesta să o remită în scopul menționat mai sus.

În schimbul banilor primiți, inculpata Bica Alina Mihaela, în calitate de procuror șef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a determinat înlocuirea procurorului de caz și a efectuat presiuni asupra unui alt subordonat de-al său (care, potrivit probelor administrate până în acest moment al urmăririi penale a acţionat fără vinovăţie), în scopul pronunţării unei soluţii de clasare în cauza în care se desfășurau acte de urmărire penală față de suspectul Simu Horia, lucru care s-a și întâmplat ulterior.

>