Breaking news

Alina Bica, șefa DIICOT, reținută 24 de ore de către DNA

loading...

Arestare bombă în România, Alina Bica, șefa DIICOT, fotografiată în februarie la shopping la Paris cu Elena Udrea, a fost reţinută joi seară de către procurorii DNA pentru abuz în serviciu, într-un dosar privind o despăgubire ilegală făcută de o comisie din ANRP din care actualul procuror-şef al DIICOT a făcut parte.

alina bicaAlina Bica a fost săltată de pe stradă de către procurorii DNA, dusă la audieri și câteva ore mai târziu, s-a emis ordonanță de reținere pe numele ei pentru 24 de ore.

CSM a dat undă verde joi seară reținerii Alinei Bica, șefa DIICOT. Aceasta este acuzată de către procurorii anticorupție de abuz în serviciu într-un dosar de retrocedare. DNA susține că Alina Bica, membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P., a obținut foloase necuvenite în urma deciziei luate.

Alături de Alina Bica, în același dosar au fost reținuți de DNA și Alexandru Lăcrămioara și Bogdan Dragoș George, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P.

„La data de 15.10.2014 Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupție, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafață de13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, sector 2. Concret, la data de 15.03.2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care făceau parte suspecta Bica Alina Mihaela și inculpații Alexandru Lăcrămioara și Bogdan Dragoş-George, a aprobat raportul de evaluare, întocmit de un expert evaluator, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente. Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv,de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei)Aceștia au fost conştienţi însă că terenul era supraevaluat, aspect ce reiese şi din faptul că, anterior, în şedinţa din 24.02.2011, când dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului. După emiterea deciziei de despăgubire, la data de 15.03.2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obţinut titluri de conversie în acţiuni la FONDUL PROPRIETATEA, listat la bursă din data 25.01.2010, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru pătrat)Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului românun prejudiciu în valoare de 263.327.559 lei, (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Cel despăgubit pentru acest teren ar fi Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocoş.

Alina Bica este şefa DIICOT din mai 2013, fiind numită la propunerea ministrului interimar al Justiţiei de atunci, premierul Victor Ponta.

În septembrie 2012, când numele ei Alinei Bica era vehiculat pentru funcţia de procuror general, în presă a fost publicată o convorbire telefonică interceptată pe care aceasta ar fi avut-o cu fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, discuţie în care Bica se interesa de funcţia pe care urma să o ocupe la ANAF o cunoştinţă a ei.

Pe 30 octombrie au ieșit la iveală fotografii cu Alina Bica și Elena Udrea, în timp ce făceau shopping de lux la Paris. În cadrul unui interviu la TVR, Alina Bica, întrebată de fotografii, a avut o ieșire nervoasă în care a spus:Ce am apărut doamnă?!  Acum bănuiesc că înregistrați convorbirea. În ce poze am apărut, n-aveți prieteni, nu ieșiti în weekend, am apărut în poziții dezolante. Am apărut trăgând pe nas? Cum am apărut. Nu aveți prieteni, nu ieșiți în weekenduri, nu vă duceți….?!!! Locuiți numai în casă?? În ce poziții am apărut?!!! Doi la mână, vreunul din documentele alea poartă semnătura mea doamnă?!!! În ce poziții am apărut? În niște poziții pe stradă.

Este pentru prima dată când în România, un șef de Parchet este arestat pentru fapte de corupție. Surse judiciare susțin că DIICOT ancheta dosarul retrocedărilor ilegale, în care ea a comis abuzuri în perioada când era secretar de stat și membru în comisia de retrocedări. Vineri, Alina Bica va fi dusă la judecător cu propunerea de arestare la domiciliu.

loading...