Breaking news

Alina Bica, arestată preventiv pentru retrocedări ilegale de peste 60 milioane euro

Alina Bica, șefa DIICOT, a primit sâmbătă dimineață, mandat de arest preventiv pentru 30 de zile din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție, în dosarul retrocedărilor ilegale, în care este acuzată de abuz în serviciu.

alina bicaPentru prima dată de la căderea comunismului în România, șeful unui parchet este arestat pentru abuz în serviciu. După audieri maraton la Înalta Curte care au durat peste 11 ore, judecătorul a decis ca șefa DIICOT să își petreacă următoarele 30 de zile în spatele gratiilor. Alina Bica este acuzată că a acordat despăgubiri ilegale către prietenul Elenei Udrea, Gheorghe Stelian, provocând astfel un prejudiciu de peste 62 de milioane de euro bugetului de stat.

Alina Bica a fost oprită în grafic joi seară de către procurorii DNA, luată cu mandat și dusă la audieri, unde s-a emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore. După ce CSM a încuviințat și arestul preventiv, Alina Bica a fost dusă la Înalta Curte pentru încuviințarea arestării pentru 30 de zile.

Alături de Alina Bica, în același dosar au fost reținuți de DNA și Alexandru Lăcrămioara și Bogdan Dragoș George, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul A.N.R.P.

„La data de 15.10.2014 Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de corupție, în legătură cu reconstituirea unui drept de proprietate asupra unui teren agricol, în suprafață de13,0535 ha, situat în București, zona Plumbuita, sector 2. Concret, la data de 15.03.2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, din care făceau parte suspecta Bica Alina Mihaela și inculpații Alexandru Lăcrămioara și Bogdan Dragoş-George, a aprobat raportul de evaluare, întocmit de un expert evaluator, corespunzător dosarului nr. 22714/FFCC, cu încălcarea prevederilor art. 16 alin. 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente. Astfel, membrii Comisiei, luând la cunoştinţă de concluziile raportului de evaluare a terenului, nu au constatat că expertul evaluator a supraevaluat terenul respectiv,de la 113.954.741 lei (valoare reală) la 377.282.300 lei (valoarea unui teren asemănător situat într-o zonă centrală a Capitalei)Aceștia au fost conştienţi însă că terenul era supraevaluat, aspect ce reiese şi din faptul că, anterior, în şedinţa din 24.02.2011, când dosarul respectiv mai fusese analizat, s-a dispus amânarea luării unei decizii pentru următoarea şedinţă, fiind solicitată participarea evaluatorului şi întocmirea unui scurt istoric al dosarului. După emiterea deciziei de despăgubire, la data de 15.03.2011, oamenii de afaceri, beneficiari ai drepturilor litigioase asupra terenului din anul 2010, au obţinut titluri de conversie în acţiuni la FONDUL PROPRIETATEA, listat la bursă din data 25.01.2010, în cuantum de 377.282.300 lei, echivalentul a 89.426.189 euro (755/metru pătrat)Prin îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu, de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a fost produs statului românun prejudiciu în valoare de 263.327.559 lei, (echivalentul a 62.548.113 euro, reprezentând supraevaluarea), concomitent cu obținerea unor foloase necuvenite pentru beneficiarii drepturilor litigioase”, se arată în comunicatul de presă al DNA.

Cel despăgubit pentru acest teren ar fi Gheorghe Stelian, un apropiat al lui Dorin Cocoş.

Potrivit referatului de arestare, emis de DNA, Alina Bica îl lăuda în fața membrilor Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP pe expertul evaluator implicat în retrocedarea terenului din zona Plumbuita, deși raportul întocmit de acesta era unul “supraevaluat grosolan”.

Procurorii arată că, pe 15 martie 2011, cei 9 membri ai Comisiei Centrale, printre care se aflau Alina Bica, Marko Attila, Sergiu Ionuț Diacomatu, Remus Baciu, George Dragoș Bogdan și Lăcrămioara Alexandru, au luat în dezbatere cererea de retrocedare a suprafeței de 13.0535 ha din zona Plumbuita, beneficiar fiind omul de afaceri Stelian Gheorghe.

La dosar exista un raport întocmit de evaluatorul Emil Nuțiu, care a stabilit o valoare de despăgubire de 377.282.300 lei.

DNA susține că membrii Comisiei au acceptat raportul întocmit de expertul Emil Nuțiu, deși acesta a evaluat un teren agricol la prețul unui teren rezidențial.

Mai mult, evaluatorul Emil Nuțiu a primit de la Stelian Gheorghe, anterior efectuării raportului, o sumă de cuprinsă între 30.000 și 100.000 lei, tocmai pentru a supraevalua terenul iar prin intermediari a fost realizată o intervenție la nivelul membrilor Comisiei de Stabilire a Despăgubirilor.

Procurorii consideră că membrii Comisiei Centrale “și-au încălcat, negat și nesocotit tocmai obligația de statut ce presupunea analiza, dezbaterea asupra raportului de evaluare, astfel încât decizia bazată pe acest raport să fie riguroasă”.

“Dar raportul a fost unul eronat, grosolan supraevaluat în scopul îmbogățirii fără drept și în scopul asigurării unor rezerve pentru mituirea unor membri care au ajutat — sub acest aspect cercetările fiind în curs — iar efectele se răsfrâng asupra unei colectivități de persoane îndreptățite la despăgubiri, care la rândul său a formulat cereri de despăgubire, dar care a fost tratată doar formal”, se mai arată în referatul DNA.

În plus, membrii Comisiei nu au făcut nici măcar demersul minim de a analiza explicațiile evaluatorului.

La ședința din 15 martie 2011, evaluatorul Emil Nuțiu a fost invitat pentru a da explicații, însă datorită faptului că acesta a făcut precizări generale, Alina Bica “a făcut un elogiu al profesionalismului evaluatorului, considerând că raportul de evaluare este corect întocmit iar suma stabilită era justificată”.

Anchetatorii susțin că prin acțiunea membrilor Comisiei, “bugetul public a fost irosit și practic furat în interesul unei singure persoane beneficiare și favorite, consecința fiind nedreptățirea altor titulari de drepturi, ale căror dosare de despăgubire nu au fost soluționate și care nu puteau spera la așa supraevaluări dacă nu cunoșteau filiera”.

“Activitatea infracțională abuzivă s-a realizat prin însușirea necondiționată a evaluării oferite de inculpatul Nuțiu Emil, doar cu scopul de a simula reparația, pentru că, în realitate, s-a urmărit și s-a realizat îmbogățirea pe nedrept a unor favoriți, cărora li s-a dat cadou, prin prăduirea bugetului public, suma de 377.282.300 lei. Consecința deosebit de gravă a acestei activități infracționale abuzive a inculpaților, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea despăgubirilor rezultă din faptul că suma de 377.282.300 lei plătită în acest dosar de despăgubire este mai mare decât totalul despăgubirilor civile plătite de ANRP în tot cursul anului 2011, care a fost de 249.882.000 lei”, se mai arată în referatul DNA.

În același dosar mai sunt cercetați penal deputatul UDMR Marko Attila, pentru abuz în serviciu, și omul de afaceri Stelian Gheorghe, în cazul său fiind impusă măsura controlului judiciar.

Alina Bica este şefa DIICOT din mai 2013, fiind numită la propunerea Ministrului interimar al Justiţiei de atunci, premierul Victor Ponta. Decizia de azi a Înaltei Curți nu este definitivă, dar executorie. Ea poate fi contestată cu recurs tot la Înalta Curte. Însă, Alina Bica va fi încarcerată azi, și până la judecarea recursului va sta după gratii.

>