Alina Bica, arestată în Italia. Fostul Şef DIICOT urmează să fie extrădat în România

Alina Bica, condamnată definitivă la patru ani de închisoare, a fost prinsă vineri seară de către Poliţia din Italia. Anunţul a fost făcut de inspectorul-șef al Poliției Române, Liviu Vasilescu. Alături de Bica a mai fost prins şi Ioan Bene, condamnat definitiv la închisoare cu executare în România. Cei doi urmează să fie aduși în țară. 

Şeful Poliţiei Române a declarat vineri seară că cei doi fugari descoperiți aproximativ în aceeași zonă, vor fi prezentați unei instanțe, care va dispune demersurile pentru a-i extrăda în România.

În această seară, în urma cooperării poliţieneşti internationale, precum şi a bunelor relaţii între ministrul de interne din România şi ministrul de interne din Italia, au fost depistați pe colegii noștri pe teritoriul Italiei doi urmăriți internațional: Alina Bica Mihaela, urmărită internațional cu mandat european pentru infracțiunea de favorizare a infactorilor, fiind condamnată la 4 ani de închisoare, și Bene Ioan, urmărit internațional cu mandat european de arestare, fiind condamnat 6 ani și 2 luni pentru evaziune fiscală, fals în înscrisuri și uz de fals. Cei doi sunt în custodia colegilor din Italia”, a anunțat vineri seara inspectorul-șef al Poliției Române, Liviu Vasilescu.

Conform normelor Uniunii Europene, cei doi vor avea dreptul la un proces acolo pentru a se stabili decizia cu privire la solicitarea autorităților române de extrădare. Această solicitare trebuie să fie transmisă formal prin intermediul Ministerului Justiției.

Poliția Română a dat-o în urmărirepe fosta șefă DIICOT Alina Bica la sfârșitul lunii noiembrie 2019, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a respins apelul, iar aceasta a rămas cu pedeapsa de 4 ani de închisoare cu executare.

Alina Bica, judecată în mai multe dosare, a plecat din țară în 2018, înainte ca procesele sale să se încheie. Ea a mers mai întâi în Costa Rica, unde, la un moment dat a fost fotografiată în compania Elenei Udrea. De altfel, împreună cu Elena Udrea, Alina Bica a fost reținută la un moment dat în Costa Rica, dar ulterior a fost eliberată, chiar la solicitarea fostului ministru Tudorel Toader, pentru că între timp a venit decizia CCR legată de completurile de cinci judecători, ceea ce a dus la anularea deciziei definitive prin care era condamnată și arestată acolo, în Costa Rica.

Se întâmpla la finalul anului 2018, iar curând după aceea, fosta șefă a DIICOT a părăsit teritoriul statului din America Centrală și la momentul respectiv informațiile erau că s-a întors în Europa. Între timp, rejudecarea procesului său a dus la absolut aceeași sentință: 4 ani de închisoare cu executare pentru favorizarea infractorului.

Alina Bica a fost condamnată pentru favorizarea unui inculpat pe care, culmea, tot Alina Bica, pe vremea când era procuror la DIICOT, îl cercetase și îl trimisese în judecată pentru acuzații de constituire a unui grup infracțional și alte infracțiuni economice. Este vorba despre omul de afaceri Ovidiu Tender. Ulterior, după ce a ajuns în fruntea DIICOT, Alina Bica a fost „convinsă” financiar de același Ovidiu Tender și a încercat să-l ajute pe acesta să scape de închisoarea cu executare influențând procurori din subordinea sa.

Alina Bica a fost secretar de stat în perioada mandatelor anterioare deţinute la Ministerul Justiţiei de Cătălin Predoiu.

Omul de afaceri Ioan Bene, a fost dat în urmărire internaţională la data de 31 ianuarie 2018 după ce s-a sustras încarcerării. Curtea de Apel Cluj l-a condamnat pe acesta la 6 ani şi 4 luni închisoare pentru dare de mită în dosarul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, şi trebuia să fie încarcerat la Penitenciarul Gherla.

>