Breaking news

Alimente care reduc nivelul colesterolului: ce să mănânci și ce să eviți

Colesterolul nu are o reputație bună. Un nivel prea crescut de colesterol rău duce la probleme de sănătate serioase, de la ateroscleroză, hipertensiune arterială și insuficiență cardiacă, până la accident vascular cerebral și infarct miocardic.

Cel mai bine este să previi orice fel de risc. Astfel, dacă analizele tale de sânge indică un colesterol mărit, prima măsură e să-ți ajustezi dieta: unele alimente sunt de evitat, altele sunt permise, iar altele chiar recomandate.

Ce este colesterolul și ce rol are?

Colesterolul este o substanță grasă, de natură lipidică, care se găsește în mod natural în sânge. Îl avem cu un scop: el ajută la formarea celulelor, la cicatrizarea țesuturilor, e implicat în digestie, în sinteza vitaminei D, a hormonilor și multe altele.

Este de două tipuri

Colesterolul este de două tipuri: unul bun (HDL) și unul rău (LDL). Împreună cu trigliceridele, alcătuiesc colesterolul total, a cărui valoare e bine să se situeze sub nivelul de 200 mg/dl. Se consideră că ești la limita superioară dacă ai colesterolul total între 200 și 239 mg/dl, iar ce depășește 240 mg/dl e considerat risc.

Simptome?

Nu! Colesterolul mărit reprezintă o problemă de sănătate care nu doare, nu dă simptome. Se depistează doar în urma analizelor de sânge. Efectele negative apar în timp, pe măsură ce se depune pe vasele de sânge și afectează circulația, generând boli cardiovasculare.

Persoanele predispuse la colesterol mărit

Există anumiți factori de risc care cresc susceptibilitatea unei persoane la niveluri ridicate de colesterol.

–        Alimentația necorespunzătoare

O dietă bogată în grăsimi saturate și colesterol, consumul excesiv de alimente procesate, fast-food, prăjituri și produse de patiserie care conțin grăsimi nesănătoase duc la creșterea colesterolului din sânge.

–        Factorii genetici

Dacă părinții, bunicii sau frații tăi au/au avut colesterol mărit, e o mare probabilitate să ai și tu, chiar dacă stilul tău alimentar e unul corect, sănătos.

–        Stresul

Colesterolul poate crește și pe fond de stres, deoarece acesta afectează metabolismul lipidelor în organism.

–        Problemele de sănătate preexistente

Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul, hipotiroidismul, boala renală cronică și sindromul metabolic, pot contribui la creșterea colesterolului.

–        Vârsta

Riscul de a avea colesterol mărit crește odată cu înaintarea în vârstă. De asemenea, după menopauză, femeilor le poate crește nivelul colesterolului din cauze hormonale. Cu toate acestea, nici copiii nu sunt feriți de această problemă.

–        Stilul de viață

Fumatul, consumul de alcool, sedentarismul sau administrarea anumitor medicamente pot crește, de asemenea, nivelul colesterolului rău.

Dieta recomandată persoanelor care au colesterolul mărit

Dacă analizele tale de sânge indică un nivel crescut al colesterolului, prima măsură pe care trebuie să o iei constă în schimbări ale stilului alimentar. Unele alimente sunt interzise, altele permise, altele chiar recomandate.

Alimente interzise dacă ai colesterol mărit

–        Cele procesate, care conțin grăsimi prăjite cum ar fi produsele de patiserie, cu margarină, snacks-urile, chips-urile, prăjelile, mezelurile;

–        Alimentele bogate în colesterol, precum gălbenușul de ou, organele de animale, pielea de pui, ficatul de pui, pateul;

–        Grăsimile saturate, care se găsesc în produse de origine animală (untură, slănină, unt, smântână, carne grasă, brânzeturi cu un conținut ridicat de grăsimi);

–        Dulciurile concentrate – chiar dacă nu conțin colesterol, sunt depozitate în corp sub formă de grasime și au ca efect secundar cresterea colesterolului.

Poți gusta din aceste alimente, însă foarte rar și puțin.

Alimente permise dacă ai colesterol mărit

Nu fac rău, dar nici bine în mod deosebit, în ceea ce privește colesterolul. Sunt alimentele pe care le consumăm zi de zi:

–        Lactate cu un conținut scăzut de grăsimi (iaurt, lapte slab, brânză proaspătă de vaci);

–        Carne slabă de pui, fără piele, carne de curcan, pește alb și alte tipuri de carne slabă – fiartă, la grătar sau la cuptor;

–        Cereale integrale: fulgi de ovăz, paste, pâine.

Alimente recomandate, benefice, pentru cei care au colesterol mărit

–        Fructe, legume proaspete și leguminoase bogate în fibre, care împiedică absorbirea colesterolului în organism și, astfel, îi scad nivelul: mere, citrice, fructe de pădure, legume cu frunze verzi, morcovi, broccoli, roșii, usturoi, fasole, linte, mazăre;

–        Alimente bogate în acizi grași Omega-3: somon, ton, macrou, avocado, nuci, semințe, uleiuri presate la rece. Acestea reduc nivelul trigliceridelor și cresc colesterolul bun HDH.

Remedii naturiste care scad colesterolul

În paralel cu un stil alimentar corect și sănătos, poți apela și la suplimente pe bază de plante și ceaiuri care scad colesterolul, datorită efectului lor de reducere a nivelului lipidelor.

–        Ceaiul verde

Este bogat în antioxidanți și polifenoli, reduce concentrațiile de lipide serice, are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante, fiind benefic pentru sănătatea inimii și a sistemului circulator.

–        Păpădia

Cercetările au arătat că extractul de frunze de păpădie, precum și ceaiul de păpădie au redus acumularea de trigliceride și colesterol din corp. Sunt recomandate și în afecțiuni hepato-biliare sau pentru buna funcționare a ficatului.

–        Anghinarea

Această plantă împiedică activitatea unei enzime responsabile de producția de colesterol. Are proprietăți de detox, susține sănătatea ficatului și a bilei.

–        Frunzele de măslin

Și ele au puterea de a scădea colesterolul, datorită conținutului de antioxidanți și polifenoli. Protejează arterele, previn oxidarea colesterolului LDL și formarea plăcii de aterom.

–        Socul și brusturele

Sunt plante medicinale care scad colesterolul datorită efectului detoxifiant, antioxidant, de curățare a sângelui.

–        Cicoarea

Susține metabolizarea colesterolului în acizi biliari, la nivelul ficatului.

Aceste plante medicinale și multe altele sunt folosite de specialiștii Fares în rețete de capsule și ceaiuri pentru scăderea colesterolului. Capsulele se administrează în cure de minimum 3 luni, iar ceaiul se poate consuma fie în cure, fie pe termen lung, preventiv, ca parte a stilului tău de viață, printre alte ceaiuri medicinale pe care le bei alternativ.

Sursa foto: Pexels.com