Breaking news

Algocalminul cumpărat doar cu rețeta de la 1 februarie

Începând cu 1 februarie, algocalminul, banalul calmant al durerilor, va putea fi cumpărat din farmacii doar în baza unei rețete emisă de medic.

algocalminAgenţia Naţională a Medicamentului a decis ca toate calmantele ce conțin ca și substanță activă metamizol, să fie eliberate doar cu rețetă parafată de medic.

Decizia a fost luată după ce studii de specialitate au arătat că substanţa activă din aceste calmante, metamizolul, poate duce la apariţia agranulocitozei. O boală gravă care se manifestă prin scăderea celulelor neutrofile din sânge şi duce la scăderea imunităţii.

Lista cu medicamentele cele mai cunoscute ce conțin metamizol și care vor fi cumpărate pe bază de rețetă: Algocalmin, Algozone, Alindor, Algoremin, Algiotop, Algoblock, Metamizol, Metamizol Farmacon, Solacium, Quarelin, Novocalmin, Sintocalmin, Fabocalm.

Metamizolul a fost interzis de 20 de ani în țări precum Anglia, Danemarca, Suedia și SUA. În timp ce în țări din Europa precum Germania, Austria, Franța, Belgia, Cehia, Grecia, Italia, Olanda, Portugalia, Spania şi Ungaria, calmantele sunt eliberate pe bază de rețetă.

Aproximativ 190 de milioane de pilule de algocalmin au fost cumpărate în 2009 fără reţetă şi alte 29 de milioane pe bază de prescripţie medicală.