Breaking news

Alexis Tsipras a redevenit premierul Greciei la o lună de la demisie

Alexis Tsipras, președintele Syriza, a depus luni seară jurământul pentru un nou mandat de prim-ministru. Grecul revine în funcția de premier la fix o lună de zile de când a demisionat de la șefia guvernului.

Alexis Tsipras - premier greciaBambilici în Grecia. Alexis Tsipras cel care și-a păcălit propriul popor prin referendum iar după ce a probat toate măsurile impuse de creditorii internaționali, a demisionat și a cerut alegeri anticipate, revine la conducerea Guvernului.

Într-o ceremonie transmisă de posturile locale de televiziune, Tsipras a depus jurământul pe Constituție, în prezența președintelui țării, Prokopis Pavlopoulos.

Liderul Syriza s-a angajat ‘pe onoarea și conștiința’ sa ‘să slujească poporul grec’.

Syriza este marele câștigător al scrutinului legislativ anticipat de duminică, obținând 35,46% din voturi, un procentaj care îi va aduce 145 din cele 300 de locuri din parlament.

Rivalii conservatori de la Noua Democrație au primit 28,10% din voturi, urmând să beneficieze de 75 de locuri în legislativ.

În vârstă de 41 de ani, Tsipras a anunțat deja că va reface coaliția de guvernare dintre Syriza și Grecii Independenți (partid de dreapta naționalist), care va beneficia de o majoritate de 155 de parlamentari.

El ar urma să anunțe marți componența noului executiv, care va avea ca sarcină să pună în practică prevederile acordului în valoare de 86 de miliarde de euro încheiat în luna august, după luni de negocieri dure, cu creditorii internaționali — Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional.

Tsipras și-a anunțat demisia în luna august și a forțat astfel organizarea alegerilor anticipate, în speranța de a-și reînnoi sprijinul parlamentar, după ce aproape o treime din cei 149 de parlamentari ai Syriza s-au împotrivit prevederilor acordului.