Breaking news

Alexis Tsipras a devenit noul prim ministru al Greciei

Alexis Tsipras, liderul partidului de extremă stânga Syriza, care duminică a câștigat alegerile parlamentare în Grecia, a devenit azi, noul premier al grecilor. Syriza a câștigat 149 din cele 300 de mandate din Parlamentul Elen.

Alexis Tsipras - premier greciaLa nici 24 de ore de la victoria zdrobitoare în alegerile parlamentare anticipate din Grecia, Alexis Tsipras a depus luni, jurământul de învestitură în funcția de prim ministru al Greciei.

Syriza a semnat în timp record o alianță politică cu partidul Grecii Independenți, astfel că au realizat majoritatea în Parlamentul de la Atena iar azi au intrat la guvernare.

Alexis Tsipras a fost nominalizat oficial premier de către preşedintele Republicii Carolos Papoulias, iar la ora 16.00 a depus jurământul.

La fel ca și Syriza, partidul Grecii Independenți se opune unui acord de asistență internațională din partea UE și a FMI.

Din acest moment există un guvern. Grecii Independenți dau votul de încredere premierului Alexis Tsipras. Există un acord de principiu. Prim-ministrul va merge la președinte astăzi, astfel că va putea primi mandatul de a forma guvernul”, a spus Panos Kammenos, după o întâlnire la sediul partidului Syriza cu liderul acestuia, Alexis Tsipras.

Syriza a obținut 36% din sufragii și ar urma să dețină 149 din cele 300 de locuri în parlamentul de la Atena, în timp ce Grecii Independenți (care au obținut 4% din voturi) vor avea 13 mandate parlamentare.

Partidul Noua Democrație, al premierului în exercițiu Antonis Samaras, a obținut 27,8% din voturi, iar pe poziția a treia s-a plasat formațiunea naționalistă Zori Aurii, cu 6,28% din sufragii.

În discursul său după anunțarea victoriei formațiunii Syriza, Alexis Tsipras a promis să coopereze cu liderii țărilor din zona euro pentru ”o soluție corectă și reciproc avantajoasă”, dar a precizat că mai presus de orice vor fi cetățenii greci. “Principala noastră prioritate este ca țara și poporul nostru să își recapete demnitatea pierdută”, a explicat liderul Syriza.

Alexis Tsipras, în vârstă de 40 de ani, devine cel mai tânăr premier al Greciei din ultimii 150 de ani și primul lider al unei mișcări populare care ajunge la putere într-o țară din UE de la începutul crizei datoriilor în 2010.

Grecii au fost chemați la urne, duminică, pentru alegeri anticipate, după ce în decembrie 2014, Parlamentul de la Atena nu a reușit să aleagă președintele țării.

Stavros Dimas, un fost comisar european, candidatul Guvernului grec în alegerile prezidenţiale, nu a reușit să întrunească voturile majorității parlamentare.

Astfel că Parlamentul a fost dizolvat şi au fost convocate alegeri legislative anticipate.

Germania a avertizat Grecia că orice încercare de a împiedica măsurile de austeritate impuse într-o ţară ce foloseşte moneda euro, după alegeri, nu va fi tolerată, stabilind astfel ţara pe un curs contrar UE şi BCE.

Primul ministru al Greciei, Antonis Samaras, a avertizat parlamentarii şi alegătorii că perspectiva unei victorii a partidului Syriza „ar arunca Grecia în haos“.

Alexis Tsipras devine astfel al doilea cel mai tânăr premier al unei țări din Europa, după Matteo Renzi, în vârstă de 39 de ani, premier al Italiei, și Victor Ponta, 42 de ani, premier al României.

>