Breaking news

Alexandru Tomescu și Alexandru Ganea, concert la Sala Radio, cu muzică de Philip Glass

Concertul susţinut de Orchestra de Cameră Radio miercuri, 8 aprilie (ora 19:00), propune publicului trei întâlniri cu totul speciale: violonistul Alexandru Tomescu va interpreta o creaţie a controversatului compozitor american Philip Glass, vocea actorului Mircea Albulescu va juca rolul naratorului în lucrarea La piatra de hotar a Feliciei Donceanu şi seara se va încheia cu partitura lui Haydn – Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce, un preambul al sărbătorii pascale.

Alexandru Ganea - alexandru tomescuEvenimentul de la Sala Radio se va derula sub bagheta dirijorului Alexandru Ganea, care a colaborat cu orchestrele filarmonicilor din Sibiu, Braşov, Târgu Mureş, Craiova, Ploieşti, Chişinău, Târgovişte, Piteşti ş.a. şi a fost, de asemenea, prezent la pupitrul Orchestrei de Cameră Radio, a Orchestrei Naţionale de Cameră a Republicii Moldova.

Concertul Cele patru anotimpuri americane este o lucrare pe care compozitorul american contemporan Philip Glass, ale cărui benzi sonore au primit trei nominalizări la premiile Oscar, a creat-o ca o „replică” la celebra partitură a lui Vivaldi. Premiera mondială a avut loc la Toronto, în 2009, cu Toronto Symphony Orchestra şi violonistul Robert McDuffie ca solist, artist pentru care, de altfel, a fost compus concertul. Inedit este faptul că Philip Glass a decis să nu îşi denumească părţile compoziţiei, aşa încât practic lasă ascultătorului libertatea de a-şi imagina şi de a alege care fragment corespunde cărui anotimp. La Sala Radio veţi asculta Cele patru anotimpuri americane în interpretarea lui Alexandru Tomescu (alături de Orchestra de Cameră Radio). Alexandru Tomescu, unul dintre cei mai cunoscuţi violonişti români, este solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi cântă pe vioara Stradivarius Elder-Voicu.

Lucrarea Feliciei Donceanu, artist multidisciplinar (pictor, sculptor, compozitor), intitulată La piatra de hotar – baladă pentru narator şi orchestră de coarde, îl va aduce pe scena Sălii Radio, printr-o înregistrare a vocii sale, pe marele actor Mircea Albulescu, în ipostaza de povestitor.

Partitura lui Haydn Ultimele şapte cuvinte ale Mântuitorului pe cruce, comandată în 1783 pentru Vinerea Mare, de către catedrala din Cadiz (Spania), este un preambul al sărbătorii Paştelui şi va încheia seara oferită de Orchestra de Cameră Radio.